фото ілюстративне
28 квітня у Рівненській ОДА відбувся традиційний онлайн брифінг щодо ситуації із поширенням коронавірусу.

Основні меседжі брифінгу:

  • Наразі найбільша кількість захворювань на коронавірус зафіксована у Києві, Київській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Вінницькій і Рівне нській областях. Разом з тим, на Рівне нщині переконані, що це пов’язано не із швидкістю поширення хвороби, а із збільшенням потужностей для дослідження, зростанням кількості тестувань, а також із рішенням про обстеження медичних працівників у три черги. Усе це демонструє реалістичну картину захворюваності в області.
  • Медики хворіють не лише на Рівне нщині , а по всій Україні. З 9410 людей, які вже зареєстровано в Україні з COVID, 1843 медики. Це більше 20 відсотків. В області трохи більший відсоток – 22,5 . Медиків обстежують у значній кількості, у три черги. Медичні працівники захищені, є достатня кількість засобів індивідуального захисту. Більшість з них інфікувалися через недіагностований Covid у пацієнтів.
  • Стали відомі результати ПЛР-дослідження із столичної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я дружини покійного анестезиста Рівне нської обласної клінічної лікарні Ірини Ющук. Згідно даних, ПЛР-даігностика показала, що в організмі жінки коронавірусу нема. Це був третій ПЛР-тест. Два попередні були проведені в обласному ЦГЗ та в обласному лабораторному центрі.
  • Спалах коронавірусу у селі Зоря Рівне нського району пов’язують у тому числі й з недотриманням обмежувальних протиепідемічних заходів.
  • Щодо відкриття ринків позиція посадовців буде спрямована на те, щоб бізнес працював. Якщо Кабмін прийме таке рішення завтра, у той же день буде прийнято відповідне рішення обласною комісією ТЕБ і НС. Також будуть надані необхідні рекомендації для органів місцевого самоврядування щодо відкриття ринків. Усі: і бізнес, і відвідувачі ринків – мають розуміти, що це не буде відкриття заради того, щоб створювати додаткові способи контактувати або інфікуватися від інших людей. Карантинні обмеження ніхто знімати не буде.
  • У п’ятницю два Київських благодійних фонди передали на Рівне нщину 3300 захисних костюмів, 7200 респіраторів, маски і бахіли. Все розподілено і передано в 5 опорних закладів області та «екстренку».
  • В інтернет-мережі масово продають швидкі експрес-тести. Їх можна зробити, звичайно, самостійно. Але для якісної інтерпретації найкраще провести тестування у присутності лікаря. Адже швидкий тест має свою специфіку, зокрема, позитивний лише в розпалі хвороби, коли вже виробились спеціальні антитіла, тоді людина вже не є небезпечною для оточуючих.
  • Зараз зменшилася кількість донорів, які звертаються на станцію переливання крові. Проте, в області є резерв. Перед кожною здачею крові донора оглядає лікар-терапевт, який визначає епіданамнез, встановлюються показники того чи іншого захворювання. Усі пацієнти, яким буде проведена операція з переливання крові, убережені від передачі коронавірусу. Адже COVID передається виключно повітряно-краплинним шляхом.
  • У лікувально-профілактичних закладах є достатньо місць для надання допомоги хворим, які потребують стаціонарного лікування.
  • У нашій області допомогу пацієнтам з психічними розладами, а також з наркологічними захворюваннями, надається трьома профілактично-лікувальними закладами. Це обласний центр психічного здоров’я, Острозька психіатрична лікарня, і Орлівська психіатрична лікарня в Сарненському районі. У цих закладах лікується понад 420 пацієнтів. Недофінансування в порівнянні з 2019 роком складає понад 20 млн грн. Аналогічний стан у більшості психіатричних лікарень України. Найближчими днями МОЗ України запропонує алгоритм виходу з цієї ситуації.
  • Повідомляти або визначати ознаки захворювання не входить до функцій голови ОСББ. В облдержадміністрації діє цілодобова «гаряча лінія» - 0 800 500 078, якщо є такі підозри чи застереження, можна звернутися на «гарячу лінію» і отримати чіткі і якісні фахові пояснення щодо дій в кожному окремому випадку.

Читайте також: COVID-19 на Рівне нщині : велика кількість випадків пов`язана із якісною діагностикою