Фото ілюстративне
Цього року усі заходи у Гурбах також "відчули" карантинні обмеження.

21 квітня відзначаємо 76-річницю бою Української повстанської армії проти військ НКВД в урочищі Гурби.
Це важлива й болюча сторінка в історії України, в боротьбі нашого народу за свою незалежність. Цей бій – яскравий приклад великого прагнення наших предків знищити ярмо окупації, адже маючи абсолютно нерівні сили, відсутність військового вишколу, вояки УПА не побоялися вступити в запеклий супротив з ворогом. Це один з символів незламності українського духу свободи.

Хоча діяльність Української повстанської армії, мабуть, одна із найсуперечливіших сторінок в українській історії, однак, це були «запорізькі козаки ХХ століття», які боролися за християнську віру, життя й волю свого українського народу. У законі про українського партизана підкреслювалося, що воїн УПА – лицар і чесний вояк, який бореться з кожним окупантом України, повідомляє Здолбунівська районна рада.

На думку деяких істориків: «у тривалій історичній перспективі поразка УПА виявилась перемогою, оскільки пам’ять про них, переживши десятиліття радянської влади, вийшла назовні. Й завдяки цьому західні регіони стали локомотивом, який потягнув решту України до незалежності.»

Цього року через карантинні обмеження Гурби пройдуть тихо.

У Гурбинському Свято-Воскресенському чоловічому монастирі відслужено божественну літургію та панахиду на пантеоні героїв УПА з нагоди Престольного Свята та щорічного вшанування пам’яті Героїв Гурбинського бою 21 квiтня. Божественну Лiтургiю очолив архієпископ Рівне нський і Острозький Іларіон.

О 12:00 – Панахида за упокій душ Героїв Гурбинського бою. Богослужіння буде проводитись згідно карантинних умов, де будуть звершуватись молитви за Україну, за полеглих Героїв УПА, воїнів АТО та усіх від віку, хто життя своє поклав за волю і незалежність Української Держави.

Історична довідка.

21 квітня 1944 року в урочищі Гурби на півдні Здолбунівського району на Рівне нщині відбувся бій південної групи УПА-Північ “Богун” під командуванням Петра Олійника-“Енея” та з’єднання “Холодний Яр” УПА-Південь проти військ НКВД СРСР. Бій охопив частину сучасних Дубенського та Острозького районів Рівне нщини і Кременецького та Шумського районів Тернопільщини. Загальна кількість УПівців разом з місцевими мешканцями, які до них приєдналися становила близько 5 тисяч. Південна група УПА мала 2 батареї гармат та кілька мінометних ланок.

Війська НКВД мали авіацію, яка виконувала розвідувальні функції, бронепоїзди, 15 легких танків, кінноту. Загальна кількість солдат становила близько 30 000. 1 березня 1944-го у Рівне нській області розпочалася мобілізація військовозобов’язаних до лав Червоної Армії. До мобілізаційних пунктів відправлено 10000 чоловік.

Найзапекліші бої відбулися 21-25 квітня. Знищивши понад 900 більшовиків, підбивши 5 танків, бійцям УПА вдалося вирватися з оточення ворога, який переважав у силі.

НКВдівці спалили навколишні села Гурби та Антонівці, а мешканців вивезли. Кількість загиблих військових і цивільних під час тих подій донині точно не встановлена.

Читайте також: На небі утворився хрест: в урочищі Гурби перепоховали рештки вояків УПА