Рештки восьми вояків УПА перепоховали в урочищі Гурби, що на Здолбунівщині. Останки були знайдені влітку, цього року у Дубенському районі. Особи їх не встановлені. Але відомо, що всі молоді хлопці віком до 30 років. Є серед них і 15 - річний юнак. Сьогодні рештки тіл урочисто перепоховали у крипті меморіалу в урочищі Гурби. Після панахиди на небі утворився хрест. Люди кажуть, це знак.

Вісім трун з рештками вояків УПА. І ще одна невеличка дев'ята - у ній залишки черепа. Віталій Міщук один з перших знайшов останки повстанців у Дубенському районі. Восьмеро людей були поховані у спільній могилі.

Думали, що їх там 4, але у процесі побачили, що їх там 8. Один з них хлопець 15 - 16. Вкриті чорним рядном, очевидно після бою. Але поховані не як не будуть, у різних позах. Під низ ялинове гілля було підложене, - розповідає Віталій Міщук.

Останки були знайдені влітку у Дубенському районі. На місці, де відкопали рештки, у 1944 році тривав бій з частинами НКВС. Саме тоді й загинули ці восьмеро повстанців. Їх поховали і встановили хрест. Його залишки збереглись і саме завдяки ним, була знайдена могила.

Про місце поховання стало відомо, після звернення до нас активістів з Рівне н обл, Терн. обл, які вказали на те що між селами Соснівка і Майдан Дубенського району є поховання воїнів УПА, - каже директор меморіально - пошукового центру "Доля" Святослав Шеремета.

127 тисяч гривень з державного бюджету було витрачено на пошук, ексгумацію та перепоховання рештків вояків. Організував Український інститут національної пам’яті.

Інститут щорічно виділяє кошти для сприяння проведення пошукових робіт, щоб знайти місця поховання щоб їх перепоховати їх з усіми почестями і шаною. Які боролись за незалежність України, - розповідає начальник відділу Українського інститутут національної пам'яті Павло Подобєд.

Церемонія перепоховання вояків УПА відбулась в урочищі Гурби, на території Свято-Воскресенського чоловічого монастиря на Повстанських могилах. На захід хібрались близько 200 сотень людей, школярі, місцеві, а також не байдужі люди до історії України.

У мене загинув тут рідний дядько, мене цікавить чи часом його не має тут останків, але сказали що імен ніяких не буде, але я приїхала сюди, мені це місце дороге і я завжди сюди приїжджаю.

Тіла неідентифіковані. Рештки загиблих повстанців перепоховали у крипту меморіалу з усіма почестями.

До слова після завершення панахиди, над Свято - Воскресенським монастирем в урочищі Гурби, на небі утворився хрест. Люди були здивовані. Зазначали - це знак.
 

До теми: в урочищі Гурби відбувається перепоховання восьми воїнів УПА

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber