У Рівненській області створили Єдину оперативно-диспетчерську службу Центру екстреної медичної допомоги. Першим підключилося Рівне, а останнім Зарічненський район. Відтак, всі виклики на номер 103 надходять в диспетчерську в обласному центрі. А вже там визначають, яка бригада буде їхати на виклик. Це дає змогу фельдшерам оперативніше дістатися до місця виклику та надати екстрену медичну допомогу людині.

Всі виклики на номер 103 жителів Рівне нщини надходять до єдиної оперативно-диспетчерської служби. Всі райони області приєдналися до неї 23 березня. Першим долучилося Рівне , останнім - Зарічненський район.

Ті виклики, які надходять, - розповідає старший фельдшер єдиної оперативно-диспетчерської служби Володимир Мартинчук.

Кожна бригада оснащена планшетом, а транспорт GPS-навігатором.

Переваги - це в першу чергу це швидкість, - каже головний лікар Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Рівне нщини Андрій Бортнік.

За такою системою працює вся екстрена медицина в розвинутих країнах. Завдяки електронному контролю диспетчер швидкої допомагає якнайшвидше дістатися медикам до пацієнта.

Диспетчер може простежити, де знаходиться транспорт, скільки часу він перебуває на виклику та на якій стадії виконання. Бригади, які виїжджають на виклики з підозрою на коронавірус одягаються у спеціальні костюми. В період пандемії робота екстренної медичної допомоги - напружена та важлива. Однак люди часто телефонують на номер 103 аби просто отримати пораду, або ж вигадують симптоми. Тому медики просять відповідально ставитися до цього і телефонувати, коли безпосередня загроза життю і здоров'ю. 

Читайте такожРівне нщина отримає 85 мільйонів гривень на медицину