У Рівненській ОДА відбувся традиційний онлайн брифінг щодо ситуації із поширенням коронавіру

Спікери – заступник голови ОДА Ігор Тимошенко, начальник обласного управління охорони здоров’я Олег Вівсянник – відповіли на запитання, які наразі хвилюють жителів області. Модерував захід начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Рівне нської ОДА Олександр Поліщук.

Основні меседжі брифінгу:

  • Наразі загальна кількість хворих на COVID-19 в області – 250 осіб, із них 69 – медпрацівники, померли 9 людей.
  • На сьогодні ситуація із захворюваністю на коронавірус персоналу обласної клінічної лікарні не змінилася, результати очікуються ПЛР-діагностики.
  • За останню добу в структурах органів виконавчої влади нових випадків інфікування не виявлено. Учора проведено більше 40 ПЛР тестувань людям, які контактували із першим заступником голови Рівне нської ОДА Сергієм Подоліним. Усі показали негативний результат.
  • Породілля із коронавірусом, що народила у Дубенському пологовому будинку, перебуває у задовільному стані та отримує належне лікування. У разі загострення стану, або ж виявлення загрози поширення інфекції на дитину, пацієнтку направлять до однієї із 5-ти госпітальних баз закладів першої хвилі.
  • Наразі загрози поширення короновірусу в працівників Рівне нського міського пологового і обласного Центру екстреної допомоги не має. Заклади працюють у штатному режимі, проводиться дизінфекція робочих місць, вивчається група контактів.
  • На випадок захворювання на COVID-19 керівництва РДА напрацьовано й рекомендовано застосування «кризового режиму». Зокрема, розроблено алгоритм делегування виконання повноважень. Наразі керівники Сарненської й Рокитнівської РДА, які хворіють на коронавірус, перебувають на самоізоляції і продовжують виконувати свої посадові обов’язки.
  • ПЛР діагностика проводиться виключно до вимог та норм наказу МОЗ. Наразі в області є 8 тисяч тестів для виявлення вірусу та 7 тисяч для його верифікації (проведення ПЛР діагностики). На сьогоднішній день потужність лабораторного центру 200 обстежень, обласного Центру громадського здоров’я – 98.
  • Вирішується питання щодо розширення лабораторних можливостей. Наразі розглядається збільшення кількості змін в обласному Центрі громадського здоров’я. Є додаткові потужності: апарат ПЛР-діагностики, переданий із обласного перинатального центру для користування в обласний лабораторний центр; може долучитися лабораторія діагностичного центру. Питання щодо облаштування лабораторного центру в Сарненській ЦРЛ поки що не розглядається.
  • Методом ПЛР діагностики комплекс дослідження здійснюється упродовж 4-6 годин.
  • Усі лікарні ПМСД отримали додаткову допомогу від обласного штабу. Це – по 10 захисних костюмів для кожного закладу первинки, маски, рукавички, захисні окуляри, тобто все, що найбільш необхідно для реалізації своїх повноважень.
  • Щодо особливого режиму пересування. Комісії ТЕБ та НС на місцях приймають рішення щодо обмеження перебування без крайньої необхідності громадян на вулицях, а також закриття закладів торгівлі. У Рівному працюватимуть виключно продовольчі магазини, аптеки та АЗС. Водночас, наполегливо рекомендуємо у період з 18 години суботи до 6 години вівторка не виходити без крайньої необхідності на вулицю.
  • Наразі мешканці області, а особливо хворі на Covid-19, потреби у додаткових апаратах ШВЛ не мають. Усі медзаклади працюють у режимі надання екстреної медичної допомоги. 

Читайте також:Рівне нщина увійшла у трійку лідерів серед регіонів