Фото ілюстративне
Час подумати про те, щоб самостійно взятися за такий цікавий, автентичний процес. Як саме знає Наталя Солімчук.

Наталія вже більше 10 років займається писанкарством.

- Я почала не просто малювати, а вивчати писанку. Ходила до старожилів, розпитувала. Вони розповідали, а я відтворювала. Так цікаво було. Часом бабуся каже, що малювали кривульки, чи райдугу, а я відгадую, що то за символіка така. Я завжди дарую їх. Вдома маю надзвичайно мало писанок. Бачу, що людина добра, має гарні думки та наміри. І віддаю писанку, щоб та берегла чистоту їхнього серця. А ще заховую там побажання - здоров'я, щастя та любові. Або ж знаю, що людину щось турбує, то даю писанку з спеціальним символом. Наприклад з квітами - для тих, хто планує стати батьками, а з рибою - на здоров'я, - каже Наталія.

Додає, дослідження писанки і досі триває. Вона доволі невідома, бо за радянських часів її намагалися знищити. Але наш народ потайки ходив до церкви. Так само таємно і малювали писанки. А потім чванилися в кого краща та яскравіша вийшла. В більшості писанки пишуть жінки, бо яйце символ зародження життя.

- Моїм дітям 14, 6 та 3 років. І якщо я роблю писанку, то і вони до мене біжать малювати. Але найбільше я люблю сідати за писанкарство вночі, коли діти вже сплять. Виходить така собі медитація, - продовжує майстриня.

Відкриває таємниці: для писанкарства потрібно вміти та знати символіку, а ще все разом поєднати. Не менш важливим є і колір: червоний - любов, чорний - пошана духів, жовтий - сонце, зорі, зелений - пробудження, весна. А багатоколірна писанка - це і любов, і успіх, і щастя, і здоров'я. Символи є і погані, їх малювати не можна. Та й якщо ви це зробите, зобразите, наприклад, символи війни, то ваша писанка або пошкодиться, або й взагалі впаде та розіб'ється.

Щоб зробити писанку, треба дотриматись обряду:
- бути спокійним, позбутись негативних думок;
- помитися та одягнути чистий одяг;
прочитати молитву;
- а ще потримати яйце в руках, зігріти його в своїх долонях.

Потім вам знадобиться: віск, фарбник (можна і натуральний зробити, наприклад з цибулиння), писачок, серветки.

Яйце потрібно знежирити оцтом та водою 1:1, продумайте орнамент (можна олівцем легенько нанести), середину яйця можна вивільняти, але якщо воно натуральне, то з часом його вміст висихає.

- Хай ваші орнаменти оживають на писанках. Будьте здорові та займайтесь писанкарством. А ще зберігайте хороші думки та чисті помисли - в душі та в серці, - зичить Наталія.

Читайте також: Господиням на замітку: рецепт старовинної паски