Квадрокоптер та рейдові групи. У Рівному посилюють боротьбу з паліями сухої трави. За допомогою дронів, мобільні групи бачать загоряння сухостою швидше, водночас фіксують і порушників. Щодня в екосистемах Рівненщини виникає до 10 пожеж. Загоряються ліси, гинуть тварини, досягає вогонь і людських помешкань. Певні результати посиленої боротьби з паліями вже є.

Микола з сином катались на велосипедах. Неподалік свого дому помітили загоряння сухої трави. Довго роздумувати не стали, зателефонували рятувальникам і водночас самі кинулись гасити вогонь.

Тушив вогонь, бив старими речами, і старався щоб він не перекидався і не йшов далі.

Батько з сином своїм одягом гасили пожежу. Допомагали їм і рятувальники. Вогонь перекинувся і на сосни. Всюди кричали птахи. Спільними зусиллями вогонь все ж вдалось приборкати.

Птахи вилітали звідси. Зайців то ми не бачили у той час, хоча їх тут дуже багато.

А ось пожежа у місті Дубно. Люди зняли на телефони як вогонь у лічені хвилини перекидається територією.

Ви коли небудь бачили, як зайці, від того що немає куди дітись, стрибають у річку Іква? Я теж ні, а люди, які живуть ось тут, розповідають, як це було вранці.

А ось це розгорілась масштабна пожежа поблизу дороги. Горить суха трава.

На трасі М - 03 Київ - Чоп патрульним довелось перекривати трасу, щоб уникнути дорожньо - транспортних пригод бо траса була повністю задимлена, - каже речник ГУ ДСНС у Рівне нській області Дмитро Мельник.

Додають, щодня на теренах області виникає до 10 пожеж в екосистемах. Через людську халатність вигорають гектари земель, гинуть тварини та птахи, вогонь доходить до людських будинків.

Дим, який йде від спалювання стерні він шкодить дихальним шляхам та легеням, друге, коли спалюється суха трава - гинуть тварини та птахи. Третє - коли полум'я стає неконтрольованим, воно йде на будинки. і четверте, врожайність від спалювання сухої трави - зменшується, бо там гунуть всі поживні речовини, які є у грунті, - розповідає Богдан Масовець.

У Рівному вирішили боротись з паліями сухої трави за допомогою дронів. А також розпочали патрулювання мобільні загони. До складу таких груп входять рятувальники, працівники поліції, громадських формувань та Рівне ради.

Вже літали, у нас є відео на наших ресурсах де квадроекоптером облітають парки, гідропарки, дивимось чи ніхто нічого не палить і ніде нічого не горить.

Нещодавно поліцейські вже склали два адмінпротоколи на правопорушників, які спалювали суху траву.

У У селі Миляч Дубровицького району вогонь, який охопив кущі та суху траву, вирував неподалік житлових будинків. Пожежу приборкали за допомогою місцевої пожежної команди та пожежного автомобіля Миляцької ОТГ, а відносно 46-річного місцевого жителя поліцейський офіцер громади склав адміністративний протокол. У селі Великий Олексин, що входить до складу Шпанівської ОТГ, поліцейські офіцери громади склали адміністративний протокол відносно 32-річного місцевого жителя, - каже речниця ГУНП в Рівне нській області Марія Юстицька.

Нині штраф за спалювання сухою трави становить від 170 до 1700 гривень. Втім нині міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища працює над законопроектом про збільшення суми даних штрафів. На сайті Президента з'явилась петиція аби цю суму підняти до 50 000 гривень. До слова, двох мужніх рівнян, які власноруч гасили суху траву - рятувальники нагородили грамотами та подарунками. 

До теми: на Рівне нщині спіймали паліїв трави