Пропонуємо вашій увазі рецепт тіста, з яким упорається навіть починаюча господиня. Це особливе заварне дріжджове тісто з якого готують чудові пироги, які довго не черствіють.

Інгредієнти:

  • 3 яйця;
  • 0,5 літри молока + півсклянки для заливання дріжджів;
  • 200 г маргарину;
  • 50 г дріжджів;
  • борошно;
  • сіль, цукор, рослинна олія.

Приготування:

Борошно просіяти через сито. Маргарин дістати з холодильника, щоб став кімнатної температури. Дріжджі змішуємо з щіпкою цукру і заливаємо половиною склянки теплого молока. Залишаємо, щоб підійшли.

В емальовану каструлю насипаємо приблизно півсклянки борошна і наливаємо невеликими порціями рафіновану рослинну олію. Розмішуємо. Маса повинна бути сметаноподібною, без грудочок.

Поки розтираємо борошно з олією, на плиті гріється молоко. Як тільки воно скипіло, порціями заливаємо в суміш борошна та олії. Залили порцію, розмішали. Ще раз залили - розмішали.

Додаємо сіль - близько чайної ложки. Потім додаємо цукор, його необхідно приблизно півсклянки або 2/3, не більше. Розмішуємо. Суміш злегка остуджуємо і вливаємо дріжджі. Розмішуємо.

Читайте також: салат, суп-пюре, вереники або пиріжки: що приготувати із черемшою

Додаємо маргарин (чим він м'якший за консистенцією, тим краще) і розмішуємо.

Яйця добавляємо в суміш по одному, ретельно розмішуючи.

Потім насипаємо невеликими порціями борошно, розмішуємо ложкою. Як тільки маса стала трохи густішою сметани, опара готова. Залишаємо її на пару годин у теплому місці. Приблизно через півгодини треба буде перевірити. Якщо опара добре підійшла - обім'яти. Через деякий час, коли здійметься знову, ще раз обім'яти.

Після цього додаємо ще борошна, щоб вже вийшло справжнє тісто. Додаємо потроху, не більше половини склянки. Досипали - розмішали. І так кілька разів. Таке тісто місити руками не треба. Вимішуємо ложкою. Буде важко провертати ложку, але це і є показником правильного тіста. Як тільки ложкою тісто не провертається і хочеться почати місити руками, стоп! Борошна більше не потрібно. Зараз тісто повинно бути м'яким і може навіть трохи прилипати до рук. Ще раз ставимо в тепле місце, щоб підійшло. І хвилин через 20-30 у вас чудове тісто.

Начинки для пирогів з цього тіста можуть бути зовсім різними: м'ясні, рибні, солодкі, овочеві, сирні. Можна робити як великі закриті пироги, так і відкриті або вкриті решіткою. Або маленькі пиріжки, ватрушки, рулети.

Пиріжки перед посадкою в духовку необхідно змазати збитою сумішшю яєчного жовтка з молоком. І обов'язково дати їм розстоятися хвилин десять. Потім - у розігріту духовку. Печуться пиріжки швидко - 10-15 хвилин.

Тісто прекрасно зберігається на верхній поличці холодильника 4-5 днів. 

Джерело