Сьогодні День ангела святкують Федот, Богдан, Арсен, Йосип та Василь.

ФЕДОТ

Грецьке ім'я Феодот (Федот) можна перекласти як "богоданний", "відданий, присвячений богам". На Русі згодом ім'я Феодот трохи видозмінилося, ставши відомим нам і нині Федотом (Богданом). Святий заступник - преподобний Феодот Кесарійський. Як бачать всі його друзі й знайомі, він прекрасний не тільки зовні, але й внутрішньо. Як відомо, кожній людині життя дане, як нагорода, а от Федот сам є нагородою для всіх людей, він даний Богом. Саме тому таким щастям є спілкування з ним.

ПРИВІТАННЯ

Вітаючи Тебе сьогодні,
Сказати хочу знов і знов,
Нехай завжди живуть з Тобою
Надія, Віра та Любов.
Хай добрий Ангел із небес
Боронить і не розчарує,
І дивних тисячі чудес
В житті твоїм Тобі дарує.

БОГДАН

Ім'я запозичене зі старослов'янської мови, де з'явилося як калька із грецького імені; Богдан - даний Богом.

Богдан часто буває довгоочікуваною, пізньою і єдиною дитиною. Батьки, хочуть вони того чи ні, часто дають це ім'я тим дітям, чия поява на світ була пов'язана з тривогами й страхом. У дитинстві Богдан часто хворіє, легко застуджується, і мати, турбуючись про здоров'я сина, потурає всім його капризам.

Батька до виховання сина майже не допускають. Дитина дуже сильно прив'язана до матері, ревниво ставиться до тих, хто "віднімає" її в нього, і, можете бути впевнені, напевно влаштує істерику, якщо вона раптом вирішить побалакати з подружкою. З дітьми сходиться погано. У школі звичайно дружить із тим, хто має успіх у товаришів і зможе захистити його. Учиться середньо.

Здатності, навіть талант у нього є, але розвити їх повною мірою заважає властивому Богданові лінь, що, втім, з роками проходить. Дорослий Богдан - це спокійний, знаючий собі ціну чоловік. У ньому помітне прагнення гарно й ґрунтовно влаштуватися в житті. Може часом досягти високої майстерності в професії, досить конкретної, не потребуючі натхнення й імпровізації. З навколишніми трохи замкнуть і сухуватий. Скупий. З "зимових" іноді виходять художники, музиканти, воєначальники, історики.

У сімейному житті Богдан прагне до безумовного лідерства. У дружині найбільше цінує покірність, "тримає її в строгості", навіть здатний прикрикнути на неї в присутності сторонніх людей. Такий він не тільки із дружиною. Багато хто зауважують у ньому зарозумілість і категоричність, не завжди доречні принциповість і впертість.

Випивши, Богдан починає сперечатися по найменшому приводу, зовсім не намагаючись вникнути в суть суперечки або у доводи опонента. Разом з тим у нього є багато якостей, що роблять його гарним чоловіком. Приміром, він наполегливий у пошуках додаткового заробітку, непогано майструє, ощадливий у витратах. Єдине, на що він не жалує грошей, це відпочинок. У відпустку любить відправлятися всією сім'єю. Богдан - однолюб і в ревнощах стає невпізнанний.

Негативні якості небагато зм'якшені в "весняних" і "літніх" Богданов. Але запам'ятаєте: спиртне в будинку, де є Богдан, повинне з'являтися як можна рідше.

ПРИВІТАННЯ

Імя дивовижне на світі існує,
І скажемо щиро-найкращим пасує.
І той,кому Бог це імя посилає,
В житті наче зіронька ясная сяє.
То ж хочу нині я тобі побажати
Тепло щирих друзів в житті відчувати,
Коханою бути,любов дарувати!
З Днем Ангела!!!

АРСЕН 

У перекладі з давньогрецького: мужній.

Добрі за характером, ці хлопчики не завдають турбот батькам. Добре вчаться, з однолітками конфліктують мало. Товариські, але другом назвуть не кожного. Ранимі й чутливі. Займаються музикою, але під тиском батьків.

Люблять тварин, тримають у будинку собак, але лінуються доглядати за ними. Взагалі ці хлопчики хочуть робити тільки те, що їм подобається, для цього можуть і прибрехати. Часто потрапляють у безглузді й двозначні ситуації, які самі ж створюють.

"Літні" Арсени - небалакучі, воліють слухати, що говорять інші. По природі своїй вони не лідери. Їм важко просуватися по службовим сходам, і якщо роблять кар'єру, то тільки завдяки батькам. "Зимові" - спритні, сміливі у вчинках, але дуже вперті, і це ускладнює їм життя. Займаються спортом, але без помітних результатів.

"Осінні" Арсени - хитрі, розважливі, працьовиті й акуратні. Цінують дружбу, але нічого не стануть робити безкорисливо для іншого. Будують плани, найчастіше далекі від реальності. Уживчиві, але якщо посваряться, довго тримають образу й ніколи не зроблять першого кроку до примирення. Нерідко женяться двічі. "Осінні" Арсени звичайно повторюють долю своїх батьків. За професією вони конструктори, спортивні тренери, лікарі, кухарі, художники, архітектори, водії, юристи. Деякі з них присвячують себе служінню Богу. Колекціонують стародавні ікони, книги, монети. Сьогодні це ім'я зустрічається дуже рідко.

Давньогрецьке Арсеніус можна перевести як "мужній", "чоловічий". У Росію потрапило з Візантії, але дуже довгий час не було поширеним. Святий заступник іменинника - преподобний Арсеній Комельський. Походив він із дворянського роду, але у всьому себе обмежував, дотримувався строгого посту, живучи в монастирі.

Був ігуменом, але незабаром вийшов у Комельський ліс, ставши безмовним пустельником. Молитвою святий пустельник, що прагне до безмовного життя вдалині від людей, утихомирював диких звірів. Провівши довге чернече життя в пості, молитві й безперестанних працях, старець мирно вручив дух свій Господові в 1550 році.

Наш прекрасний іменинник сьогодні перед нами як уособлення мужності, втілення мужності. Дійсно, можна сказати, що Бог обдарував його всіма чоловічими достоїнствами - силою, не обділивши в той же час розумом, сміливістю й у той же час розважливістю, рішучістю й обережністю. Що ж можна побажати такому зразку мужності? Хіба що стати самою досконалістю, адже цього вже не так і важко буде досягти. Ну а крім того, бажаємо тепла й затишку в будинку, успіхів і перемог у справах, щоб будь-яка справа, за яку тільки прийметься наш іменинник, горіла в нього в руках. Загалом, бажаємо простого чоловічого щастя.

ПРИВІТАННЯ

Хай Ангел-Хранитель вночі
Запалить тобі три свічі...
Перша свіча - за любов:
Даруй її знов і знов.
Друга - за доброту,
правду і прямоту...
Третя свіча - оберіг
Від всіх негараздів і лих

ЙОСИП 

Давньоєврейського походження, означає: збільшення, прибуток.

У раннім дитинстві Йосип буває дратівливий. Цьому хлопчикові важко догодити: то каша не та, то іграшка не така, яку він бачив у вітрині магазина. До шкільного віку ця якість непомітно минає. З Йосипів виростають покладливі, добрі, серцеві люди, чуйні на будь-яке лихо, завжди готові прийти на допомогу тим, хто бідує. Вони гарні чоловіки й батьки. Причому звичайно в Йосипа буває не менш двох дітей, яких він дуже любить і про яких невпинно піклується до кінця своїх днів. Хоча багато Йосипів в першому шлюбі нещасні - їм чомусь попадаються дружини з поганим характером. Другий шлюб, як правило, вдалий.

Найчастіше Йосипи працюють у мистецтві й у торгівлі. На старості років здобувають поліартрит.

У перекладі з давньоєврейської означає "Бог так помножить". У біблійний сказаннях відомий син патріарха Якова й Рахілі, якого брати із заздрості продали в Єгипет. Також ім'я Йосип носив заручений чоловік Пресвятої Діви Марії. Заступником іменинників є преподобний Йосип Волоцький. Він жив в XV столітті, навчався грамоті у Воздвиженському монастирі й був відомим полемістом.

Йосип Волоцький якийсь час був настоятелем обителі Пафнутія Боровського. Але через якийсь час залишив обитель і заснував знаменитий згодом Волоколамський монастир. Йосип Волоцький суворо викривав єретиків і вимагав їхньої страти. Також Йосип Волоцкий відомий як давньоруський книгар. Канонізований в XVI столітті.

ПРИВІТАННЯ

Хай ангел життя твоє оберігає,
Біда нехай тебе не знає,
Хай горе від тебе біжить,
Друзі нехай не кривдять.
І що б усім ворогам на зло
Тобі завжди у всьому везло!

ВАСИЛЬ 

Ім'я походить від давньогрецького слова, яке означає "царський, царствений".

Василь у дитинстві дуже любить возитися зі звіринками й пташками, ніколи не скривдить беззахисну істоту. Вася - мазунчик бабусь і дідусів. Йому постійно необхідно перебувати в товаристві однолітків. Спілкування із друзями у Василя на першому місці.

Він може вступити в конфлікт із дружиною, щоб не допустити обмеження інтересів товариша. Василеві подобається його робота, але він не буде прагнути до першості у своїй справі, щоб не зачепити честолюбні помисли своїх друзів. Одна з небагатьох негативних якостей Василя - це пристрасть до спиртного. На роботі це захоплення йому прощається, тому що він сумлінно ставиться до своїх обов'язків і має гарні професійні якості. Василь любить футбол і хокей, але сам не грає, а воліє похворіти на трибуні в компанії друзів.

У відносинах з жінками Василь прагне продемонструвати лицарські якості, і йому приємно, якщо його прагнення будуть помічені. Василь - людина обов'язку. У нього навіть думок не буде про розлучення, якщо виявиться, що в дружини не надто приємний характер або вона погана господарка. Василь безмовно прийме всі побутові незручності й не стане нарікати на свою долю.

Народження дитини для Василя - величезна подія. Він відчуває до своїх дітей найдужчі почуття, у чомусь порівнянні з материнськими. У Василя не буває проблем у відносинах з тестем, а от до тещі від носиться з побоюванням.

ПРИВІТАННЯ 

Хай Ангел на іменини
Здійснить всі бажання,
Несе щастя щохвилини,
Успіх й процвітання.
Радістю життя вквітчає
І додасть здоров‘я,
Мудрістю благословляє,
Добром і любов‘ю!