Будівництво – одна з найбільш ризикових сфер, де використовується незадекларована праця та травмуються працівники. Відтак, інспектори Держпраці проводять роз'яснення роботодавцям та працівникам щодо переваг та ризиків при нелегальній діяльності. Однак таким візитам на будівництвах не дуже й то раді.

Будівництво в центрі Рівного. Інспектори Держпраці прийшли сюди проводити інформаційну кампанію щодо детенізації зайнятості.

Однак там зустрічаємо не Віталія, а Миколу. Чоловік спустився до нас.

- Чому ви так були без казки? Випадково її зняв, бо вона впала. Впала куди? Ну випала. Я її зняв там на 5 хвилин. Треба було нагнутися. Як я нахиляюся, то вона спадає. То ж позаду можна зафіксувати казку. Можна. Але чому ви це не зробили? Не зручно чучуть, - каже будівельник Микола.

Каже працює офіційно. У цьому переконують й інші робітники.

Що будуть і яка фірма це робить - не знають самі ж працівники. Принаймні так кажуть інспекторам Держпраці.

Відсутній і паспорт об'єкта.

- Роз'яснюємо перш за все, що потрібно забезпечити себе захистом. Кажуть хлопці про те, що вони є, але ми їх не одягаємо. Тому ми їм розказуємо про те, що життя набагато важливіше і необхідно себе захистити перш за все, - каже інспектор Держпраці Олександр Біловол.

Відповідальний на будівництві так і не з'явився. Інспектори Держпраці провели інформаційну кампанію робітникам і вирушили на наступний об'єкт. Обарів. Будівництво супермаркету.

На території будівництва і справді порожньо. Лише за парканами видінються постаті, які слідкують коли інспектори Держпраці поїдуть з майданчика. А ті, хто лишилися - тікають.

Тікають і від нас.

Та не всі такої думки.

- Я не вів аналіз скільки тут людей, але ну трохи є людей, - пояснює електрик Сергій.

Спокійно сприйняв візит інспекторів Держпраці - Едуард: я на своїй роботі працюю офіційно.

- Чомусь бояться. Хоча тут нічого страшного немає. Ми питаємо чи офіційно влаштовані, якщо бачимо якісь порушення, то зразу попереджаємо за собою це тягнути, - каже заступник начальника відділу праці Управління Держпраці Віталій Удовиченко.

Інформаційна компанія триває з 2 березня до 20.

Адже у разі нещасного випадку сім'я не отримає компенсації. Вже з квітня працівники Держпраці проводитимуть перевірку і штрафуватимуть за нелегальних працівників на будівельних майданчиках.

Читайте також: Народиться чи відновиться: у Рівному знайшли гроші на садочок на Коновальця