Гроші виділили, а на що і самі не зрозуміли. Сесія Рівненської міської ради засідала сьогодні позачергово і з карантинними заходами. Спершу вирішили зібратися у закритому режимі, а потім таки відкрили двері для ЗМІ. Що ж змусило обранців зачинити двері та на що виділили вісім з половиною бюджетних мільйонів - далі.

Кордон з охоронців правопорядку зустрічав сьогодні пресу та рівнян, які хотіли взяти участь у роботі сесії міської ради.

- Це обурлива, звичайно, ситуація для журналістів, тому що сесія міської ради - це захід, який є суспільно важливим і перебування на них журналістів апріорі передбачене. Чому сьогодні вирішили зробити інакше, абсолютно не зрозуміло, - каже журналістка Марина Назарчук.

Поміж тим депутати, працівники апарату, наближені особи та охорона, якої у залі зібралося не менше, аніж преси під дверима, проходили вільно. Обмеження й жодного попередження про них пояснюють... короновірусом, пояснює радниця міського голови Рівного Світлана Сирота:

- Комісія з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалила перелік заходів карантинного й обмежувального характеру на території міста Рівного. Одним із цих заходів є проведення всіх заходів закритими, це включно з сесіями міської ради, комісіями. При цьому ми передбачаємо онлайн-трансляцію цих заходів, де це можливо.

Окрім сесій на карантин у Рівному з 13 березня закрили загальноосвітні, вищі, професійно-технічні навчальні заклади. Відвідування дитячих садків призупинили з понеділка 16 березня до 3 квітня. Також призупинили роботу театрів, кінотеатрів, концертних залів, розважальних закладів тощо. Та за деякий час журналістів таки пускають у сесійну залу: мовляв, до закінчення карантину востаннє. Тут розглядають єдине питання: виділення коштів з міського бюджету на садочок на вулиці Коновальця.

- Місто не в змозі побудувати садочок, бо бюджет садочка складав орієнтовно 130 мільйонів гривень. Планувалося початково зробити реконструкцію цього садочка, який є. Це мав бути показовий садочок з басейном, зимовим садом на умовах співфінансування: місто мало профінансувати 8,5 мільйонів, а решта надійти з державного бюджету. Сьогодні так і поступили, - каже депутат Рівне ради Маріан Года.

Своїм рішенням депутати виділили з міського бюджету 8,5 мільйона гривень. Щоправда на що саме: реконструкцію існуючого чи побудову нового садочка й самі не зрозуміли.

Скажу вам чесно, я думаю, що більшість депутатів міської ради самі не зрозуміли за що проголосували. Чому? Тому що того року ми виділили 3 мільйони гривень на співфінансування. Держбюджет виділив 22 мільйони. Вони прийшли в область, але область їх не освоїла, вони повернули їх назад. І сьогодні ми чуємо від міського голови, що це садочок ніхто будувати не буде і ці 3 мільйона плюс проектні роботи ми просто викинули на вітер, того що буде будуватись новий, - каже депутат Олександр Довжаниця.

Підтримує його й депутат Рівне ради Сергій Васильчук:

- Виконавець робіт-замовник - це є обласне УКБ, щоб він сказав, що це буде. Бо ми 3 мільйона виділили, вони пішли на реконструкцію і більше їх немає. Тепер я так розумію, буде демонтоване попереднє і буде побудоване нове. Про це ми не знали. Але якщо прийняте таке рішення, за нього хтось має відповідати. Чому ви виділили гроші? Це більше політичний крок: ми хочемо, щоб там був садочок.

Усі сходяться в одному: головне, аби дитячий садок на Коновальця потрапив у програму державного фінансування від ДФРР. Хоч не всі в цьому упевнені.

- У мене така підозра, що десь в Києві не дуже хочуть насправді виділяти на цей проєкт 75 мільйонів. Можливо в цьому є для когось зверху раціональні рішення і бачення, що краще 75 розділити в більшу кількість місць по 10. То скажіть нам це з самого початку. Всі зобов'язання місто ви-ко-на-ло, - акцентує депутатка Рівне ради Галина Кульчинська.

Про що саме йдеться: будівництво нового закладу чи реконструкцію, до кінця не розуміє й активістка, яка відстоює садочок Олена Бобровська:

- Поки що ми ведемо переписку з ОДА або чуємо щось із їхніх слів. За інформацією мав би бути новий навчальний заклад, тобто має бути коригування проектно-кошторисної документації і побудувати новий навчальний заклад. На скільки груп, яка потужність, яка площа - ми досі цього не знаємо.

В області тим часом чекають офіційні папери від міської ради. А величезний довгобуд на Коновальця у Рівному так і залишається пусткою.  

 Читайте також: Будівництво садочку на Коновальця у Рівному можуть профінансувати