Батькам учнів рівненської школи приходять повідомлення з оцінками їхніх дітей, а ще сповіщення про відсутність на уроці. У НВК №2 запровадили електронний облік успішності: класний журнал на планшеті, а щоденники на мобільних телефонах. Це єдиний навчальний заклад у Рівному, який бере участь у всеукраїнському пілотному проекті.

Вчитель математики НВК №2 перевіряє присутність школярів на уроці. Так звані "енки" ставить на планшеті. Оцінює їх теж там.

Ну не завжди вона веде себе адекватно на уроці, тоді, відповідно треба зробити якесь зауваження. Якщо я роблю зауваження, то оцінка чи вірніше те зауваження зразу йде смс до батьків і батьки бачать теж, - каже вчитель математики НВК №2 Ігор Смик.

Для цього батьки, які попередньо дали згоду на використання особистих даних, встановили мобільний додаток OSHKOLA.

Мама сидить на роботі чи тато. І тут приходить смс-ка і написано: 3-й урок біології. Ваша дитина на урок не з'явилася. Притому це в автоматичному режимі, - розповідає директор НВК №2 Рівного Андрій Нагорний.

Реакція учнів на електронний щоденник різна: одні не раді такому додатковому контролю, інші - навпаки, кажуть батьки школярів.

На диво, от моя дитина, віднісся позитивно до цього. Сказав "Мама ти нарешті в мене не будеш питатися, які в мене оцінки. Ти будеш їх бачити всі сама, - каже мама школяра.

Батьки бачать інформацію тільки про свою дитину. Оцінок інших не знають. Однак можуть побачити окремо рейтинг успішності в класі та по предметах. У вчителів ж є доступ до загального рейтингу школи.

На першому місці у нас є 11-А. Як ви бачите, це є місце в рейтингу наших класів. Далі йде середній бал по цілому класу, кількість учнів у класі, кількість оцінок .

Електронні щоденники та журнал у НВК №2 запровадили у рамках всеукраїнського пілотного проекту у січні цього року. Користуватися ним почали два тижні тому.

Розробник - Київська фірма. Ми пілотний проект від управління освіти. Планшети були роздані фірмою, яка запропонувала цей проект. Планшети не для кожного вчителя. Планшет - це є класний журнал. Тобто скільки є класів, стільки є планшетів, - каже вчитель інформатики, адміністратор онлайн системи Микола Парфенюк.

Якщо учні вже можуть не використовувати паперові щоденники, то учителі записують і в паперовий журнал, і в електронний.

Я можу відкрити журнал будь-якого класу. Я можу продивитись систему роботи вчителя з дітьми в розрізі всіх класів, тобто я можу дивитися як вчитель викладає свій предмет, яка в нього успішність з свого предмета у дітей успішність. Я можу відразу натиснути і отримати якість, успішність того чи іншого предмету, роботи того чи іншого вчителя, - розповідає директор НВК №2 Рівного Андрій Нагорний.

Першими участь у такому пілотному проекті введення електронного обліку учнів взяли школи Сум, згодом Львова та Черкас. Тепер цю онлайн систему апробовують у Рівне нській НВК №2.

Дивіться також: вчитель з історії Рівного представлятиме Україну на Міжнародному конкурсі