Вже за кілька днів біорозкладні пакети для сміття, які виготовляють в Україні. Придбати їх можна буде на першій громадській сміттєсортувальній станції на вулиці Хмільна 40 .що у Рівному.

Про це повідомили представники громадської ініціативи «ЕКОлогічні» на сторінці у facebook, які опікуються роботою станції.

На сайті заводу вказана ціна за один рулон таких пакетів (20 шт) - 59 грн.

Дніпровський «Новіс» – перший в Україні завод, який розробив і сертифікував за міжнародними стандартами пакети, що розкладаються за 90 днів.

Директор заводу Андрій Береза розповів, що ідею біорозкладних пакетів вони побачили 3 роки тому, на виставці у Німеччині. Це були пакети з картопляного крохмалю, але для їх розкладання потрібен був промисловий компостер.

"Всі ми викидаємо сміття і рідко замислюємося, що складаючи залишки їжі у пластиковий пакет, ми їх консервуємо на століття" – зазначив Андрій Береза. – "Тому, команда заводу розробила пакети, які є на 100% біорозкладними та компостуються в домашніх умовах. Вони розпадаються на біологічні речовини та надалі можуть використовуватися як добрива."    

Робота над виготовленням пакетів стартувала три роки тому на базі заводу «Новіс». Команда розробників придбала сировину, зробила зразок і відправила до Бельгії на сертифікацію. Продукцію перевірили на відповідність до стандартів біорозкладних пакетів. Процедура зайняла близько 6 місяців, через велику чергу на сертифікацію.

Нині багато країн забороняють поліетиленові пакети у торгових мережах і точках продажу. Країни переходять на папір і біорозкладні пакети, тому у Європі наразі йде суцільна сертифікація продукції.

15 жовтня 2019 року завод «Новіс» отримав сертифікат «OK compost HOME», відповідно до якого, виготовлені пакети товщиною до 21 мікрона можуть розкладатися в домашніх умовах, а до 100 мікронів – в індустріальних компостерах.

Читайте також: Як у Рівному будуть "Озеленювати планету"