«Тому що він мене не вартий!» - можуть ображено вигукнути деякі дами - і будуть неправі. Чоловікам так само потрібна ласка і турбота, як і прекрасній половині людства, ось тільки розуміють вони це часто надто пізно (наприклад, коли жінка, яка втомилася від нерозуміння і бездіяльності з боку партнера, йде до іншого).

Психологи запевняють, що багато людей бояться серйозних відносин, припускаючи, що вони будуть обмежувати їх свободу, з якою вони так не хочуть розлучатися, але у чоловіків чомусь серйозні перспективи викликають практично панічні атаки. Але в чому ж криється реальна причина цих страхів? І чи можна якось цього уникнути, якщо, припустимо, вам попався кавалер, який боїться брати на себе відповідальність за ваше спільне майбутнє?

«Мама сказала, що мені ще рано одружуватися»

Є така категорія чоловіків, які кроку не можуть ступити без схвалення своїх батьків (такі собі мамині синочки). Вони впевнені, що мама діє з кращих спонукань, оберігаючи свою дитину від необачних вчинків. А то, що дитятку вже далеко не 20 і навіть не 27 років, матері часто забувають. І тут вже нічого не поробиш - якщо ви, скажімо, не припали до смаку передбачуваної родички (або ж у неї принципова позиція не одружити сина до певного віку), то вам доведеться відступити і шукати того кавалера, який не буде керуватися думкою мами в питаннях , що стосуються безпосередньо його особистому житті.

«Ти знаєш, ходив я тут до однієї ...»

Досвід негативних відносин також може привести до того, що чоловік буде побоюватися повторення чогось подібного. Дійсно, якщо в попередній раз все закінчилося так плачевно, то де гарантія, що зараз все вийде? В тому і справа, що ніхто не зможе вам гарантувати, що з новим партнером не повториться колишній сценарій. Однак якщо дві людини захочуть, щоб у них все вийшло, то саме так і станеться. Але психологи нагадують, що зусилля повинні докладати обидва партнера, в іншому випадку одному набридне бути таким собі локомотивом, який тягне все на собі. Якщо вам дістався саме такий екземпляр, то постарайтеся не вимагати від нього занадто багато чого, а дайте час, щоб старі рани зажили - і чоловік зміг розкритися перед вами по-справжньому.

«Навіщо мені одна жінка, якщо навколо їх он скільки?»

«Не нагулявся», - кажуть про таких чоловіків, які бояться моногамних відносин. Точніше, вони просто вважають, що ще не все спробували в житті, щоб раптом стати розсудливим. Деякі представники сильної статі абсолютно щиро вважають, що навколо так багато прекрасних жінок, що складно визначитися, хто з них дійсно їм до вподоби. Та й не хочеться їм вірити в те, що доведеться все життя провести поруч з однією людиною, замість того, щоб хоч кожен день закохуватися в нову панночку. На думку психологів, примарне переконання в тому, що у них може бути стільки сексуальних партнерів, скільки вони побажають, свідчить лише про самотність чоловіків і про їх небажання дорослішати.

«Мені тут таку класну штуку подарували!»

Деякі чоловіки зізнаються, що вони відчувають себе недостатньо дорослими для того, щоб брати на себе відповідальність за іншу людину. Не так важливо скільки їм років - 30 або 47 - якщо вони вирішили, що зараз не найкращий момент для серйозних стосунків, то ви навряд чи їх переконаєте. Фізичний та психологічний розвиток не завжди відбуваються одночасно, можливо, ваш кавалер дійсно ще просто "не дозрів". Для початку слід почекати, поки людина подорослішає, інакше вам самій дуже швидко набридне грати роль няньки.

"Я тобі не довіряю"

Відсутність довіри до партнера - ще одна причина, по якій чоловік може не хотіти будувати з вами відносини. Погодьтеся, що взаємоповага і довіра відіграють величезну роль, і якщо цього немає, то ні про які подальші перспективи не може бути й мови. Чи можна це виправити? Цілком. Ось тільки вам доведеться докласти чимало зусиль, щоб ваш кавалер зміг розкритися перед вами і почав довіряти. Психологи рекомендують не впадати у відчай, а запастися терпінням і спокійно працювати в даному напрямку. Але лише в тому випадку, якщо ця людина вам дійсно дорога, якщо ви хочете бути з нею поруч.

«А ти точно захочеш бути зі мною?»

Ще одна банальна причина, по якій представники сильної статі не поспішають розкривати своє серце і переводити відносини на новий рівень, - страх відмови. Їм здається, що якщо раптом дама, якій вони запропонують щось серйозне, посміється над їхніми почуттями і відправить їх куди подалі, то вони це не переживуть. Заграє чоловіче самолюбство і гордість (як же вони потім зможуть в компанії друзів розповідати про те, що завоювали найбільшу гідну жінку в світі). Насправді, на думку психологів, у цій ситуації немає нічого страшного - нерозділене кохання, звичайно, не найприємніше, що можна випробувати в житті, але саме воно часом робить нас сильнішими (надихаючи на різні подвиги, аби довести об'єкту пристрасті, як він помилився у своєму виборі). І якщо прекрасну половину людства відмова дійсно мотивує (згадайте, наприклад, героїню культового фільму «Москва сльозам не вірить»), то чоловіків такий поворот подій паралізує, вибиває з колії і змушує сумніватися у власних силах. Тому вони і вибирають найбільш оптимальний шлях - просто не вплутуватися в серйозні історії, вважаючи за краще необтяжливі стосунки.

«Ну що ми все про мене та про мене?»

Якщо ваш кавалер всіляко уникає розмов про себе і під будь-яким приводом «переводить стрілки» на вас, то задумайтеся. Можливо, у людини було бурхливе минуле, йому дійсно є що приховувати. І як тільки ви розумієте, що розкриваєте перед обранцем більше (розповідаючи про своє життя, представляючи своїм друзям і рідним), а він у відповідь лише посміхається, говорить яка ви розумниця, але не поспішає вас знайомити зі своїм колом спілкування (не кажучи вже про тому, щоб привести вас до себе додому), то, швидше за все, ви для нього лише швидкоплинне захоплення і ніякого спільного майбутнього вам годі й чекати. Такий чоловік навіть не буде змінювати свої плани заради вас, ви просто не вписується в його життя, ось і все.

«Наступна ...»

Всупереч розхожій думці про те, що тільки жінки вміють передбачати, як буде розвиватися роман (чи переростуть відносини в щось серйозне або це так і залишиться скороминущим захопленням), чоловіки теж здатні відчути, поруч з ними знаходиться людина, з яким вони захочуть пов'язати своє життя, чи ні. І якщо раптом з якихось причин ви не дотягуєте до їх ідеалу, то, на жаль, вони просто не будуть витрачати на вас ні сили, ні час. Можливо, у вас теж були такі випадки, коли вам варто лише розлучитися з «переконаним холостяком» якраз через його небажання переводити відносини на новий рівень, як буквально через місяць він вже відправлявся в ЗАГС зі своєю новою пасією. Психологи запевняють, що так сталося тому, що в ній він знайшов саме те, чого йому бракувало в вас.

«Хочу направо піду, а хочу - наліво»

Як би банально це не звучало, але чоловіки так само, як і жінки, між іншим, дуже бояться втратити себе і свою свободу у відносинах. Їм здається, що чим швидше (і серйозніше) буде розвиватися ваш роман, тим менше часу і сил у них залишиться на реалізацію власних ідей. Та й перш ніж зробити який-небудь вчинок або зважитися на якусь авантюру, їм доведеться узгоджувати свої плани з вами, щоб потім не виникало недомовок і сварок. Чесно кажучи, багатьох представників сильної статі пригнічує сама думка про те, що вони повинні будуть перед кимось звітувати про свої вчинки (для них це практично рівнозначно тому, як раніше вони запитували дозволу у своїх батьків, перш ніж що-небудь зробити). Вони хочуть розпоряджатися своїм життям і часом без оглядки на будь-кого, але рівно до тих пір, поки їм дорогу не перейде дама, поруч з якою вони будуть відчувати себе максимально легко і вільно.