На Рівненщині потребує реставрації столітня козацька Голгофа. Це картина, яка намальована на Свято - Георгіївському храмі у селі Пляшева, на знаменитих "Козацьких могилах". Надвірний іконостас був створений як тимчасовий у 1915 році. Але зміг пробути більше сотні років на фасаді храму. І достояти до наших днів. Щоправда нині ікона вже втратила свою привабливість і потребує негайної реставрації.

Національний заповідник "Поле Берестецької битви", відомий також як "Козацькі могили". Розташовується у селі Пляшева, Демидівського району. Тут у 1651 році відбулась одна з найбільш битв в європейській історії. 300 тисяч учасників. Козаки під проводом Богдана Хмельницького проти польської шляхти.

Свято - Георгіївська церква є основою меморіалу. Аналогів їй немає ніде у світі. Бо тут є три престоли, які розташовуються один над одним. А також іконостас на зовні. А саме на фасаді храму намальована ікона "Голгофа". Її автором є відомий художник Іван Їжакевич, який її створив у 1915 році.

Вона спочатку малювалась як тимчасова картина, бо вона малювалась на металі, а термін зберігання на металі 10 років. Але так склалось, що вона вже свій сторічний ювілей відзначила і стан її досить не привабливий і потребує реставрації, - каже генеральний директор національного історико - меморіального заповідника "Поле Берестецької битви" Леонід Галабуз.

Стінопис намальований на фасаді храму. Дощ, сніг та сонце за стільки років вплинули на ікону. Остання потьмяніла, втратила фарби і потріскалась. Живопис вже реставрували. Востаннє у 2001 році.

Загальна площа картини більше 50 метрів квадратних, тобто вона була намальована на окремих листах і була скріплена на фасаді вже тут. Листи 1.50 на 70, які вирізались і набивались на дерев'яні дощечки.

Картина "Голгофа" є іконостасом. Коли проходять заходи по вшануванню загиблих у Берестецькій битві то богослужіння відбувається перед храмом.

На вулиці, на оцій площі перед храмом відбуваються богослужіння і фасад храму виконує функцію іконостасу. Тому що така кількість людей, що храм не може вмістити, - розповідає намісник Свято - Георгіївського чоловічого монастиря на "Козацьких могилах" архімандрид Софроній .

Зовнішній іконостас унікальний для української архітектури. Христове розп'яття збереглось найкраще. У інших місцях цвіль та іржа. Зберегти Голгофу надзвичайно важливо, кажуть історики.

Коли будувалась церква на козацьких могилах, вона будувалась ексклюзивно. Там і художники і архітектори - це був індивідуальний проект. А якщо говорити, що вперше іконостас винесений за межі церкви, на ззовні то - це єдиний, більше такого не має, - розповідає Микола Бендюк.

Вже не перший рік піднімається питання реставрації ікони "Голгофа". У 2018- му Міністерство культури повідомило, що на реставрацію картини передбачено трохи більше 8 мільйонів гривень. Втім коштів і досі немає. Нещодавно у заповідник приїздили реставратори з Києва. Оцінювали стан живопису.

Документацію на виготовлення та збереження самої картини ми виготовили ще у 2018 році. Вона ще дійсна. І зараз вона на опрацюванні у реставраційному інституті у Києві. З нею працюють фахівці, які дадуть необхідне заключення і для того щоб її реставрувати по даному проекту необхідно до 3 мільйонів гривень.

Передбачається перенесення картини із церкви в приміщення Дубенського замку. А на фасаді Свято - Георгіївського храму планують викласти мозаїку за сюжетом Їжакевича. Реставратори зараз оцінюють стан цинку, на якому створений живопис. Головна проблема - знайти кошти на реставрацію.

Коли Нотердам згорів то створилися фонди і багато людей з різних країн долучались до відновлення. Я думаю, якби ми всі долучились до відновлення нашої святині, унікальної святині то я думаю це би можна було зробити.

У наступному році виповнюється 370 років битви під Берестечком. У заповіднику є гробниця де зберігаються рештки 6 тисяч козаків. Керівництво заповідника впевнене, що до наступного року завдяки бюджетним коштам та благодійним фондам, їм вдасться відновити столітню козацьку Голгофу.  

Дивіться також: кохання випробоване роками: поради вдалого шлюбу від дідусів та бабусь