31-річному жителю Київської області чищення вух ватними паличками ледь не коштувало життя. Після виконаної маніпуляції у чоловіка виникло серйозне запалення, результатом якого став некротичний зовнішній отит. Причому в серйозній формі.

Як з'ясували лікарі після огляду хворого, причиною гнійного запалення став звичайний шматочок вати, що залишився у вушному каналі. Довелося зробити бідоласі операцію, щоб вичистити гній - антибіотики, на жаль, не впоралися з проблемою.

Що кажуть лікарі

Сірка, насправді, не може привести до глухоти, навпаки - вона захищає наші вуха від проникнення інфекції і комах. Крім того, зволожує вушний канал. Так, помічена цікава закономірність: чим частіше і ретельніше чистити вуха, тим більше виробляється сірки. Відбувається це тому, що організм намагається заповнити втрачений від наших маніпуляцій баланс.

Так чи потрібно чистити вуха, і як правильно це робити?

Поради лікаря-отолоринголога

Як зазначає лікар, чистити вуха взагалі не потрібно. Адже сірка - це не бруд, а дуже корисна речовина з потужною бактерицидною дію. Вушна сірка відштовхує воду і затримує пил.

- Ретельне позбавлення від сірки підвищує ризик захворіти зовнішнім отитом - попереджають фахівеці.

- Вуха можна чистити тільки наскільки вистачає власного мізинця, і ніяк не глибше. Адже всупереч поширеній думці, сірчані пробки бувають у тих, хто ретельно чистить вуха.

-Ватні палички підштовхують вушну сірку занадто близько до барабанної перетинки. Сірка накопичується, пресується, утворюючи пробку. У зовнішньому слуховому проході є чотири стінки, відчути їх можна, засунувши мізинець у вухо і відкривши рот. Передня стінка переміщує скупчення сірки, коли ми розмовляємо і жуємо.

- У більшості своїй вушна пробка утворюється з вини пацієнтів. З нею краще відразу звертатися до лікаря, щоб з'ясувати, наскільки вона щільна. Після огляду лікар вибере метод видалення. Відчуття закладеності у вухах може виникнути і в результаті різних захворювань.

- Прибрати пробку може і сам лікар в своєму кабінеті, вприснувши воду у вушний канал спеціальним пристроєм або шприцом. В аптеці можуть запропонувати і спеціальні краплі, що пом'якшують сірку. Якщо ж пробка дуже щільна, допоможе тривідсотковий пероксид водню. Але лікарі закликають все-таки не займатися самолікуванням. Діагноз «сірчана пробка» може поставити тільки отоларинголог.