Не усім кімнатним рослинам для зростання та квітнення потрібні ґрунт і громіздкі горщики. Деяким з них достатньо наявності великої кількості вологи. А правильний догляд забезпечить пишну крону і рясне квітнення. Більше про квіти, читайте далі.

АМАРИЛІС 

Гарноквітуча кімнатна рослина, що походить з Південної Африки, користується популярністю у квітникарів завдяки простому догляду. Це цибулинний багаторічник з довгим, схожим на ремінь, гладким листям, розташованим у два ряди.

Під час квітнення в амараліса з'являється кілька квітконосів у вигляді порожнистої трубки, на яких розпускаються до 12 квіток. Квітки зовні нагадують лілії або грамофони, мають діаметр до 10 см.

Забарвлення у пелюсток може бути різне: біле, червоне, рожеве. Зараз виведені гібридні різновиди з квітами жовтого, бордового, помаранчевого і зеленого кольору.

Амариліс можна вирощувати не лише у ґрунті, а й у воді. Для цього на дно ємності укладають дренаж, для якого використовують камінці, великі намистини або скляні кульки. Цибулини розміщують таким чином, щоб вони ледь торкалися поверхні води. Під час пророщування рослину тримають у прохолодному приміщенні. Після появи коріння вазу переміщують у тепле місце. Щоб листя розвивалося рівномірно, ємність регулярно повертають навколо уявної осі.

ГІАЦИНТ

Це надзвичайно гарна багаторічна рослина, яку вирощують за домашніх умов і у відкритому ґрунті. У гіацинта вузьке листя, що зростає вище за цибулини. Пластини листя мають насичене смарагдове забарвлення.

Квітконіс гладкий, товстий, соковитий. Квітки дрібні, прості або махрові, зібрані у колосоподібні суцвіття. Завдяки їх великій кількості суцвіття здається кучерявим. Забарвлення віночка залежно від сорту може бути білим, блакитним, ліловим, бузковим або фіолетовим.

Цю рослину можна виростити вдома. Для цього ємність заповнюють дрібними камінчиками і заливають невеликою кількістю теплої води. Ваза повинна бути стійкою, оскільки суцвіття гіацинта дуже великі та мають значну вагу.

Цибулини занурюють у воду, контролюючи, щоб вода вкривала їх лише на 1/3. Після появи першого листя рослину тримають у приміщенні за температури, яка не перевищує 18? С. Такі умови продовжують період квітнення рослини.

Для вигонки квітки до певної дати пророщування починають за 1,5-2 місяці до події. Саме стільки часу потрібно для появи квіток.

ЦИПЕРУС

Циперус, або сить — одна з невибагливих водних рослин родини Осокових. За природних умов циперус зростає у Південній Африці і на Мадагаскарі, полюбляючи заболочені ділянки і береги водойм.

Циперус являє собою трав'янистий багаторічник з довгими тригранними пагонами, на вершині яких знаходиться розетка з вузького розлогого листя. Квітки циперуса дрібні, кремового або світло-зеленого кольору.

Рослину можна вирощувати у воді, поставивши пагони у вазон. Для неї не буває занадто багато вологи, тому ємність можна поставити у глибокий піддон, заповнений водою.

ТЮЛЬПАНИ

Це найвідоміші весняні квіти. Батьківщиною тюльпанів вважається Персія. У рослини пряме або розгалужене округле стебло заввишки до одного метра.

Листя довгасте, з зеленим або синюватим забарвленням. На поверхні листя є восковий наліт. На кожній рослині розпускається лише одна квітка, яка має 6 простих або махрових пелюсток.

Суцвіття можуть зовні нагадувати лілії, келихи або зірки. Завдяки зусиллям селекціонерів, зустрічаються квіти різноманітного забарвлення.

Для вигонки за домашніх умов у вазі розташовують промите у проточній воді каміння і наливають воду так, щоб вона повністю вкривала ґрунт. Зверху розташовують цибулини. Їх основи повинні лише торкатися води. Вазу розташовують у теплому світлому місці та стежать за рівнем рідини.

ЕЙХОРІЯ

Ейхорнія, або водний гіацинт — рослина, що зростає вздовж берегів річок, озер і канав у тропічних районах Південної Америки. Ейхорнія проста і невибаглива у догляді. Для її розвитку потрібна велика кількість води.

Рослина має коротке стебло. Листя кругле, щільне, з глянцевою поверхнею. На черешках і на внутрішній поверхні листя є здуття різної форми і розміру, які виконують роль поплавців, що дозволяють ейхорнії триматися на поверхні водойми. Діаметр квітки досягає 30 см. Забарвлення пелюсток може бути ніжно-рожевим або ліловим.

Ейхорнія може зростати без землі. Для її вирощування використовують великі широкі скляні ємності або акваріуми, які розташовують у теплому, добре освітленому місці. Рослина погано переносить протяги та холодне повітря.

У середовищі, де зростає водний гіацинт, повинна міститися достатня кількість поживних речовин, тому перед посадкою у воду додають невелику кількість гумусу, компосту або комплексного добрива для акваріумних рослин.

Джерело