На Рівненщині кілька районів області лишились без українських каналів. Супутник закодований, а цифрового покриття Т2 не має. В інформаційній блокаді лишились Зарічненський, Млинівський, Демидівській та частково Радивилівський райони. Люди збентежені та обурені. Адже у час війни лишились з російськими телеканалами. У чому причина такої ситуації, дивіться далі

Ганна Базюкевич даремно нажимає кнопки пульта. Українських каналів на її телевізорі тепер немає.

Ми не живемо, ми виживаємо тут. Каналів українських нам ніхто не показує, а Т2 не тягне. От так і живемо, - говорить мешканка Демидівського району Ганна.

Така ж ситуація і в односельчан. З 28 січня на супутнику закодовані українські канали. Безкоштовною альтернативою є цифрове ефірне телебачення Т2. Щоправда на Демидівщині його сигнал майже не ловить.

Т2 дуже погано показує, в основному як йде передача, пише відсутній сигнал. Пройде якийсь період включиться і знов відключається - дуже погано показує.

Люди бідкаються. Платити за перегляд українських каналів на супутнику дорого. 1 100 гривень тюнер та щомісячна плата - не під силу звичайному селянину. А більш ніякого вибору людям не лишили, на відміну від інших.

Дуже велика проблема у нас у селі, бо у нас багато супутникових тарілок і зараз у нас населення без телебачення українського. Дуже погано, ми не можемо подивитись новин. Люди дуже обурені, - розповідає в.о старости сіл Глибока Долина і Копань, Демидівської селищної ради Марія Гривіцька.

Заручниками аналогічної ситуації стали мешканці кількох районів на Рівне нщині . Трьох на півдні області та одного на півночі.

Вежа є 110 метрів, там потрібно поставити лише обладнання. Тобто обладнання і можна буде закрити питання по Зарічненському району, а от найбільше нас турбують густонаселені райони на півдні області, а це Демидівський, частина Радивилівського та Млинівського районів, - каже представник Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення на Рівне нщині Дмитро Тарасюк.

У Зарічненському районі проблему вже незабаром планують вирішити. Найгірша ситуація на півдні області. А все через недобудовану вежу.

Приватне підприємство, яке взялось його тоді будувати, власник фірми пішов з життя. Фірма розпалась, об'єкт проектувався у 2012 - 2013 роках, тобто ціни з того часу подорожчали у 3 рази. Люди, які тобі його робили - розбіглись. І зараз ніхто за тими цінами її не побудує, треба робити перепроектування, - каже директор Рівне нської філії Концерну РРТ Віктор Талімончик.

Вже підраховано, аби добудувати вежу та запустити її у роботу потрібно 5 мільйонів гривень. Радіопередавальна вежа знаходиться на території Демидівської об'єднаної територіальної громади. Для місцевого бюджету це сума не підйомна.

Так, це кошти величезні, ми готові долучитись до пошуку приватних інвесторів. У нас у Млинівській громаді не так вже й багато бюджетноутворюючих установ з бізнесу. Тому ми звертаємось до сусідніх громад, а також на рівні області щоб співфінансували та допомогли, - розповідає заступник голови Демидівської ОТГ Сергій Герук.

Рівне нська філія Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, яка й почала будівництво вежі - теж не може його завершити. Бо немає коштів.

З фінансової точки зору ми господарююча структура і ми не маємо грошей бо це об'єкт збитковий. Концерн не може його збудувати, господарююча структура бо вона стане банкрутом. Потрібно готувати цільову програму. Я не маю повноважень її готувати. Це мають або територіальні громади, або розуміння обласної влади, що треба підготувати таку програму, затвердити її на сесії і якимось чином профінансувати.

Певні, проблему можливо вирішити на рівні області, а той держави. Якщо вежу у селі Копань зведуть, проблема з відсутністю Т2 на півдні Рівне нщини вирішиться.

Поки питання закінчення будівництва вежі на Демидівщині, вирішується у чиновницьких кабінетах - мешканці південних районів Рівне нщини живуть без українських каналів. Кажуть, опинились в інформаційній блокаді у період війни.

Всі надіються, що воно саме пройде, або нарешті хтось щось вирішить. 2. Заблокували українські канали!Де є таке? Наша країна Україна і у нас немає українських каналів.3. Вони показують тільки те, що їм треба. Росію, яка нам бреше. А наші канали, свої українські - то нам їх ніхто не показує.

До слова, незабаром ще 10 каналів заблокують на супутнику. Це українські розважальні канали. 

 

Читайте також: врахували майже всіх: як сформували об`єднані громади на Рівне нщині