Жителі рівненського Полісся найменше хворіють на рак. У лідерах Млинівський, Дубенський район та місто Рівне. Такі дані озвучили онкологи у Всесвітній день боротьби проти раку. В області дану хворобу діагностовано у 24 000 людей. Злоякісне захворювання найбільше вражає людей старшого віку. Щоправда почастішала й дитяча онкологія. Лікарі запевняють, рак це не вирок.

У 2014 році я перенесла операцію, потім 6 курсів хіміотерапії, променеву терапію, зараз гормонотерапія, - розповідає Галина Вокальчук.

Рак молочної залози. Такий діагноз встановили рівнянці 6 років тому. Жінка вже тривалий час бореться з важкою недугою.

Найперше, що життєво необхідно на перших порах, коли оголошують цей діагноз, як вирок - це допомога психолога.

Тривога та паніка - найпоширеніший стан, який супроводжує 70 відсотків хворих на рак. Дані переживання можуть зруйнувати життя, переконують фахівці.

Цей діагноз, який сприймається як невиліковна хвороба. Що далеко не так. І саме психологічна установка, що я буду здоровий то має першочергове значення то велике значення у перебігу цього захворювання, - розповідає завідувач хірургічним відділенням Рівне нського обласного протипухлинного центру Віктор Жильчук.

На Рівне нщині рак діагностований у 24 000 людей. Це високі цифри, кажуть медики. Найбільше хворих у Рівному, Млинівському та Дубенському районах. Найнижча захворюваність на Поліссі та у місті Вараш. Найчастіше на цю недугу хворіють чоловіки. Але рак - це не вирок, запевняють медики. Та й наука не стоїть на місці.

Великим проривом є хіміотерапія, це таргентні препарати. Якщо раніше вся хіміотерапія була, вражається здорова клітина, вражається і хвора клітина. Зараз ми переходимо до імунотерапії, це таргентні препарати, які мають прицільну дію. Так вони дорогі, але реально працюють і дають позитивний ефект, - каже головний лікар КП "Рівне нський обласний протипухлинний центр" Григорій Максим'як.

Наявність коштів у боротьбі з онко, має велике значення. Адже препарати дуже дорогі. У Всесвітній день боротьби з раком, у міському будинку культури відбувся благодійний арт - проект "Квітка надії". На концерті за участі творчих колективі, всі зібрані благочинні внески, а це майже 33 тисячі гривень, передали на лікування рівнянки, 38-річної матері чотирьох дітей Аліни Полицяк, яка бореться з раком. Сюжет про жінку ми показували у жовтні минулого року.

Лікарі запевняють, рак - це не вирок. Аби знизити ризик мати онко захворювання, потрібно відмовитись від шкідливих звичок, раз у рік проходити обстеження і головне менше нервувати. Якщо ж ви вже зіштовхнулись з цим важким випробуванням, варто зібратись із силами і зрозуміти, що з цим діагнозом живуть.

Ця хвороба, яку один дослідник назвав імператором усіх хвороб, якраз і любить сльози, депресії, негативи. Ніхто не знає скільки нам відведено, але ти можеш вибирати або плакати або отримувати позитив у цій складній ситуації - позитив від життя.
 

Дивіться такожєнот Тошка запрошує онкохворих дітей з ним погратися