З паперу у комп'ютер. В Україні відбувається оцифрування паперових пенсійних справ. Тобто величезні папки з документами, зникнуть з архівних полиць. Тепер документи пенсіонера будуть в електронному форматі і переглянути їх буде можливо будь де, навіть без візиту у відділення пенсійного фонду. Нині кипить робота з оцифрування паперових справ.

Архів пенсійного фонду у Рівному. Полиці заповнені паперовими документами. Тут тисячі папок.

Одна полиця це 50 справ, а тут 5 полиць - 250 справ.

250 - це лише маленька частина від 282 - ох тисяч. Саме стільки пенсіонерів на Рівне нщині . Всі вони при виході на пенсію, збирають чимало документів. Складають у папку та несуть у пенсійний фонд, де вони й зберігаються. Номерація за поштовими відділеннями аби зручніше було знайти.

Наразі паперові пенсійні справи - оцифровують. Тобто переводять у електронний формат. Робота клопітка. Адже одна справа містить від 10 сторінок. Найбільші вони у пільговиків та чорнобильців. Тут мінімум 100 сторінок.

Це тримачі, якими я притримую сторінки щоб не було видно пальців. Час залежить від самої справи, скільки сторінок, у якому вона стані, - розповідає провідний інспектор Головного управління пенсійного фонду України у Рівне нській області Наталія Кедрук.

Процес переведення в електронну пенсійну справу, відбувається у кілька етапів. Спочатку сканування документів, кадрування та документування.

У процесі документування кожен спеціаліст веде звірку із паперовою пенсійною справою, щоб всі документи зберігались як на початковому періоді. Послідовність сторінок має зберігатись і кожен спеціаліст своїм електронним підписом завіряє справу і справа відправляється до центрального архіву, - каже заступник начальника з відділу ретроконверсії управління застосування пенсійного законодавства Віта Сидорчук.

Оцифрування дасть змогу відмовитися від величезного паперового документообігу, а також дозволить пенсіонерам мати дистанційний доступ до своєї пенсійної справи.

Досить зручно бо це може відбуватись вдома, без звернення осіб у сервісні центри пенсійних фондів. Зареєструвавшись на веб - порталі послуг пенсійного фонду, зможе зайти на свій персональний кабінет і подивитись свої документи, а також передивитись перерахунки, які проводяться у подальшому на виконання урядових рішень, - говорить начальник управління застосування пенсійного законодавства Головного управління пенсійного фонду України у Рівне нській області Олена Бойко.

На Рівне нщині вже оцифровано більше 9 тисяч пенсійних справ. Завершити всі роботи мають до 2024 року. Приміщення, які звільнять від паперових документів, будуть використовувати для обслуговування громадян. А от самі паперові справи не викидатимуть. Передадуть в один загальний архів паперових пенсійних справ України.  

Читайте ще: рівнянин просить забезпечити місто пандусами та з`їздами