Хто попереджений той озброєний! Небезпечного китайського коронавірусу боятись не варто, але були напоготові - не завадить. Наголошую, жодного лабораторно підтвердженого випадку зараження цим вірусом в Україні - не немає. Втім китайська пандемія шириться з неймовірною швидкістю. Вірус зафіксували вже у 12-тьох країнах

Невідомий досі вірус, у Китаї виявили у кінці грудня. Кажуть, він пішов від кажанів. З них готують популярний суп в Ухані. Наразі небезпечний недуг діагностований вже у 3 000 тисяч людей. У 4 000 ще лабораторно не підтверджено. Кількість загиблих через загадковий вірус вже перевищила сотню.

Щодо летальності то поки що короновірусна пневмонія не вражає високими цифрами. Це лише 3 відсотка, а що таке 3 відсотка - це як летальність від інших вірусних пневмоній, - говорить завідувач відділу особливо небезпечних інфекцій обласного лабораторного центру Сергій Шуляренко.

Короновірус проявляється як пневмонія. Шириться швидко. Від людини до людини - повітряно - крапельним шляхом. Короновірус зафіксували вже у 12 країнах світу. Десятки людей заблоковані у містах.

Кого забирає пневмонія, дітей і людей похилого віку, тих у кого понижений імунітет.

В Україні жодного випадку коронавірусу, лабораторно не підтверджено. Втім медики готуються до небажаної зустрічі. Проводять навчання серед лікарів. І думають про засоби захисту для медперсоналу. А людям радять:

Якщо ви маєте якесь відношення до Китаю або до тих людей, які звідти приїхали - йдіть до лікаря і кажіть, що я кашляю, чхаю і мені у грудях щось болить і я маю знайомого, який приїхав з Китаю - обов'язково звертайтесь.

Та все ж радять не панікувати. Провітрювати приміщення, мити руки, вдягатись по погоді і по можливості уникати людних місць, адже у розпалі сезонний грип. І ще раз наголошують - жодного випадку короновірусу в Україні не зафіксовано. 

Дивіться також: на Рівне нщині від небезпечного грипу Н1N1 помер працівник фермерського господарства