За нелегального працівника - штраф 141 690 гривень роботодавцю. Поки що працівники Держпраці у Рівненській області до 31 січня проводять інформаційну компанію у сферах торгівлі, послуг, громадського харчування та тимчасового розміщення. Дають лише попередження, а далі порушників трудового законодавства - штрафуватимуть.

 Щодня інспектори Держпраці проводять інформаційну кампанію щодо детенізації зайнятості. Навідуються у заклади, які працюють у сфері торгівлі, послуг, громадського харчування та тимчасового розміщення.

У нас є роздатковий матеріал, така брошурка, в якій зазначено, як необхідно діяти відповідно до законодавства, як потрібно правильно оформляти працівників, - розповідає головний державний інспектор праці Управління Держпраці Олександр Біловіл.

Втім підтверджуючі документи під час інформаційної кампанії - інспектори не перевіряють. Лише роз'яснюють про можливі штрафні санкції у разі порушення трудового законодавства. Ідемо далі у кав'ярню. Там працівниця одразу зізнається, що працює не офіційно.

Ця робота типу не постійна, а тимчасова. Це мені як просто як додатковий заробіток. В мене вже була одна робота, де я була офіційно працевлаштована. Поки досить, - каже продавчиня.

Таким чином роботодавці намагаються ухилитися від сплати податків.

Несплата внесків в пенсійний фонд призводить до того, що людина немає стажу і не буде мати пенсії. Зараз це спостерігається дуже часто і масово, коли приходять приватні підприємці до нас в пенсійний фонд за пенсією - виявляється, що дуже багато років вони або не сплачували, або не сплачували за найманих робітників, - каже спеціаліст відділу забезпечення надходження доходів у Пенсійний фонд Лариса Поспєшна.

У сусідньому закладі харчування вдається поспілкуватися і з самим роботодавцем.

Оформлено два працівника, але на кухні я побачив ще 4 працівника, - говорить Олександр Біловол.

Втім у трудовому законодавстві відсутнє поняття "стажування". Працівник повинний мати трудовий договір. Стажування можливе тільки, якщо особа оформлена у центрі зайнятості і проходить стажування відповідно до направлення.

Якби я кожного працівника, людину оформляла от згідно чинного законодавства на стажування, то я мабуть не робила би свою роботу взагалі, а тільки бігала по цих установах і там оформляла людей. Зараз ситуація на ринку така, що всі виїжджають в Польщу і для того, щоб знайти одну толкову людину, потрібно взяти і через себе пропустити на стажування ну там людей з 10, - говорить співвласниця закладу харчування Оксана Кашевська.

Така інформаційна кампанія триватиме до 31 січня.

В подальшому будемо формувати перелік ризикових об'єктів господарювання, де можливі порушення із подальшим проведенням перевірок. Інформаційної кампанії, - говорить начальник Управління Держпраці у Рівне нській області Юрій Наконечний.

А тому вкотре працівники Держпраці нагадують про те, що штраф за нелегального працівника 141 тисяча 690 гривень.

Дивіться також: штраф на водія, а не власника: що потрібно знати керманичам?