Відомо, що в цей день православні українці вшановують пам'ять Євстратія Філіпа. Крім того, цей день вважають завершенням Різдвяних свят. Що необхідно зробити у цей день, а чого робити не варто, читайте далі.

У давні часи наші предки визначали погоду на рік не лише по місяцях, а й по днях. Тому саме 22 січня показувало українцям, якою погодою зустрічатиме їх вересень. 

Подейкують, що якщо цей день зустріне вас ясною погодою, рік буде врожайним. Якщо ворони сидять на деревах - будуть ще сильні морози, якщо ж вони переважно сидять на снігу - очікуйте потепління. В народі кажуть, що той хто народиться у цей день, стане хорошим благодійником.

Цього дня люди активно приступали до господарських робіт. 

Українці намагалися завітати до лазні аби "змити із себе Святки". Казали, що саме цей обряд допомогав змити із себе безтурботність й активно приступити до роботи. Люди багато працювали: прибирали будинки, подвір'я, заготовляли дрова, поралися біля худоби. Це допомогало відновитися після тривалих святкувань. 

Оскільки цей день українці вважали днем працьовитості, заборонялося байдикувати. Адже саме в такий спосіб можна було накликати на себе біду на цілий рік. 

Заборонялося сваритися у цей день або насміхатися над кимось. Не можна було й пришивати ґудзики. Подейкують, що людина, яка пришила ґудзик на Пилипа, не зможе позбутися від старих проблем.