Вже у цю неділю, 19 січня православні віряни відзначатимуть свято Водохреща. Згідно з Біблією, в цей день Ісус Христос прийняв хрещення в річці Йордан. Традиційно 19 січня християни занурюються в ополонку з освяченою водою. Люди вірять, що вода очищає та стає цілющою.

19 січня православні віряни відзначають свято Водохреща. З церковних джерел відомо, що в цей день Ісус Христос, прийняв хрещення від Іоанна Хрестителя в річці Йордані.

В цей момент Іоанн побачив небеса, що відкривалися і Святий Дух, який спускався над Сином людським у вигляді голуба. І голос був з неба: "Це є Син Мій Улюблений в якому моє благовоління". Власне, свято Хрещення ще називають Богоявленням. Оскільки в цей день з'явився Бог у Трійці Святій - це Господь наш Ісус Христос перебував у водах Йордану, голос Отця був з неба і Святий Дух сходив у вигляді голуба, - розповідає клірик Свято-Покровського собору Петро Мартинюк.

Неодмінною традицією свята є занурення у воду. Люди вірять, що освячена вода очищає та має цілющі властивості.

Безліч людей занурюється на свято Богоявлення у воду, яка освячується, церква не забороняє занурення, але і не схвалює його, як таке. Оскільки ми повинні пам'ятати, що кожна людина по-різному підходить до того занурення, яке звершується. Ми повинні пам'ятати, що воду, яка освячується в цей день ми повинні з вірою споживати і окроплювати нею домівку. Як власне про це читається в молитві, в молитві не вказується про занурення, як таке, бо занурення у Йорданську воду зовсім не змиває гріхи, а лише очищає зовнішньо людину.

Занурення у крижану воду небезпечне для здоров'я, наголошують медики. Та якщо ж ви все таки вирішили занурюватися дотримуйтеся основних правил під час купань.

Перед тим повинні зробити невелику зарядку, розігнати кров - присісти, декілька вправ. Не можна ні в якому випадку дуже швидко занурюватися в холодну воду, треба зайти поступово і зануритися, а не стрибати або забігати. Категорично не можна палити та вживати алкогольні напої. Обов'язково, якщо ви робите це вперше, біля вас має бути досвідчена людина, яка це робила декілька років підряд, щоб могла надати допомогу, - говорить сімейний лікар Людмила Грицак.

Ми запитали у пересічних рівнян чи занурюються вони у воду на Водохреще та чи підтримають традицію в цьому році.

Ні, я дуже сильний мерзляк, я завжди спостерігаю, але ніяк не можу наважитися. Кожного року собі кажу: "от сьогодні вже точно, точно." Але ніяк не можу на це наважитися.

До слова, 19 січня - завершальний день в числі трьох великих свят різдвяного циклу.

Дивіться також: цьогоріч купання з нагоди Водохреща на Басовому Куті не буде