Під тотальним прицілом. На Рівненщині запрацювала відеофіксація при здачі практичних іспитів для отримання водійського посвідчення. Всі навчальні автомобілі обладнають камерою, яка фіксуватиме поїздку під час руху. Як працюватиме система та чи розповсюджуються нововведення на усіх?

Адміністратор територіального сервісного центру МВС №5641 Олексій Ющук розповідає:

- Вішається, чіпляється на скло. Зі сторони інструктора, екзаменатора. Камера - одна знімає салон, інша - що робиться навколо. Вона має свою пам'ять і свою батарею. Знімає 5 годин безперервно, тобто на все вистачає.

І такі відеореєстратори будуть у кожному навчальному автомобілі при складанні практичного іспиту.

- На сьогодні ми отримали 4 системи, які можуть бути встановлені на всі типи навчальних автомобілів, які є у розпорядженні сервісних центрів, крім мотоциклів. Тобто ми можемо прикріпити ці пристрої до усіх автомобілей і успішно їхз використовувати, - додає адміністратор територіального сервісного центру №5641 Роман Баранчук.

Рівне нщина отримала 11 мобільних приладів відеофіксації. Рівне нський територіальний сервісний центр - 4. Тут кажуть, такі нововведення допоможуть зменшити корупційну схему.

Поки що громадяни мають право обирати - складати іспит з відеофіксацією чи без.

- Згодом ця відеофіксація буде обов'язковою, тобто якщо буде кандидат у водії буде відмовлятися від відеофіксації - це буде підставою у неприйнятті іспитів. Термін зберігання іспитів на сьогоднішній день складає 10 діб, у майбутньому цей термін буде збільшений на рівні законодавства, - пояснює заступник начальника РСЦ МВС у Рівне нській області Віктор Залюбовський.

Рівняни кажуть, що з одного боку відеофіксація таки дасть можливість вирішити питання під час спору з екзаменаторами, однак з іншого боку - люди будуть хвилюватися.

До слова, теоретичний іспит на отримання посвідчення водія складають також під відеонаглядом.

Читайте також: Невдовзі рівняни зможуть користуватися електронними водійськими правами