Водійські права не на пластику, а у власному смартфоні . З 16 грудня розпочалося тестування мобільного додатку "Дія", завдяки якому усі бажаючі водії у подальшому можуть не хвилюватися, якщо випадково згубили чи забули документи дома. Варто лише відкрити додаток, у якому зафіксована вся інформація.

Відтепер водійські права та техпаспорт можна не носити з собою. Аби швидко та зручно пред'явити права у разі потреби необхідно авторизуватися в е-кабінеті через мобільний додаток «ДіЯ»

- Це для того, щоб зробити життя людей і спілкування з поліцейськими більш зручним і більш комфортним.... Як це працює. Через додаток "Дія" користувач формує собі таку електронну версію кожного з своїх документів, завантажує собі в телефон. А коли його зупинили пред'являє поліцейським не пластикові документи, які наголошую, продовжують залишатися чинними, а їхню електронну версію. Поліцейські перевірятимуть інформацію у базі даних, - речниця патрульної поліції Рівного Оксана Юрченко.

Поки що це працює у тестовому режимі. В першій хвилі могли взяти участь 20 тисяч водіїв. Потрібно було подати заявку на участь у такому бета-тестуванні і дізнатися про деталі на сайті.

- На сьогоднішній день Кабінетом міністрів України було прийняте рішення про запуск, на даний момент, поки що пілотного випуску проекту про застосування так званого електронного посвідчення водія та електронного технічного паспорту, документу, який засвідчує правовласництво на транспортний засіб. Для цього провадилася нова програма, за допомогою якої особа яка бажає взяти участь у цьому проекті, може подати заявку і отримати на свій смартфон, при завантажені відповідної програми, посвідчення водія та є техпаспорт, - розповідає юристка Тетяна Бідюк.

Період тестування триватиме один місяць, упродовж якого розробники аналізуватимуть відгуки, щоб виправити всі недоліки програми. І можливо на початку наступного року додаток вийде у відкритий доступ для усіх інших бажаючих.

- Я слідкую за новими технологіями, дізнався в інтернеті. Зареєструвався, вирішив прийняти участь в бета-тестуванні. Практично на наступний день мені прийшло запрошення, я встановив додаток. В принципі все легко. Авторизувався за допомогою одного з банків і все. Відразу підтягнуло посвідчення водія і свідоцтво про реєстрацію, - каже учасник тестування Олексій Барановський.

Такі цифрові посвідчення діятимуть тільки в Україні, тому для подорожей до Європи необхідно буде брати з собою пластикове посвідчення.

Читайте також: Про які зміни ПДР варто знати рівнянам