Після 22-ї години вечора тільки за ручку з батьками? В Україні неповнолітнім особам заборонено відпочивати у закладах громадського харчування та розважальних установах після 22-ї години. За порушення букви закону керівництво таких закладів платитиме кругленький штраф.

Дітям до 16 років не можна перебувати у розважальних та закладах громадського харчування після 22-ї години до 6-ї ранку без супроводу дорослих. Така норма діє з 2013 року, однак мало хто знає про неї та порушує її. За минулий рік правоохоронці зафіксували 16 таких випадків.

У разі повторного порушення впродовж того самого року - штраф від 850 гривень до 1700.

- Право власників таких закладів громадських закладів чи розважальних не допускати дітей віком до 16 років в ці заклади. Перевіряти документи та в разі якщо такі діти будуть все-таки виявлені в таких закладах, то поліції надано право складати протоколи про адміністративну відповідальність на посадових осіб і власників закладів, - каже начальник управління у справах дітей Рівного Андрій Міщеня.

Крім того, можуть притягнути до адміністративної відповідальності батьків за неналежне виконання батьківських обов'язків, продовжує Андрій Міщеня.

- Якщо буде встановлено, що дитина перебуває у закладі, через те що батьки неналежно її виховують, то звісно батьки будуть нести відповідальність адміністративну.

У рівнянки Наталії Лозовської двоє дітей віком 10-ти та 13-ти років. Жінка каже у вечірню пору її діти вдома, або ж з рідними:

- Я пам'ятаю своє дитинство. Це було безпечно, це було спокійно. Я знала, що я в будь-яким момент можу у вікно гукнути бабусю, маму, тата. Сказати "я тут, все гаразд, все добре". Зараз, на жаль, трошки інший час і можливо у зв'язку з цим я підтримую такі моменти.

Власники закладів, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладів громадського харчування мають право у період із 22-ї до 6-ї години вимагати у відвідувачів документи, що підтверджують їхній вік.

Читайте також: У громадах Рівне нщини колядували заради благодійності