Свята продовжуються. Сьогодні православні відзначають Щедрий вечір або його ще називають - Багатий. Адже напередодні святкування Старого Нового року господині намагалися приготувати багату і щедру кутю. Та різноманітні ситні страви.

Так, традиційно в давнину святкували Багатий вечір. Щедрувальники звечора і до півночі обходили оселі - це були зазвичай дівчата. Після чого всі разом колядували за столом.

Перед початком вечері, господар виходив на вулицю і закликав мороза. Морозе, морозе, йди до нас куті істи, якщо не йдеш, то не йди. І весною не морозь наші нивки. Так задобрювали духів. А господиня, щоб вберегти свою оселю від негараздів обсипала хату маком-відюком, - каже доцент РДГУ Раїса Цапун.

Обов'язково щедрували дівчата та всі гості, які були у хаті. Господині готували чимало м'ясних страв аби весь прийдешній рік був заможний. Обов'язково на столі мала бути кутя. На Поліссі випікали також пироги.

Випікалася велика миска цих пирогів, ставилася на стіл і батько сідав із сім'єю за цей стіл і присідав і був такий діалог: Діти діти, чи видно мене за пирогами. Вони кажуть - ні тату, не видно. Він каже, дай Боже аби і на наступний рік було не видно. Це робилося так спеціально аби у хаті був добробут.

Рівняни ж кажуть, намагаються дотримуватися традицій, але кожен накриває стіл по можливості.

За християнським календарем - це день преподобної Меланії. Ця свята, прославилася тим, що будучи заможною, вона продала все своє майно і допомагала бідним. Також будувала храми та лікарні.

Ми повинні пам'ятати і розмежовувати, що є Божим і що є народним. Тому не потрібно називати вертеп, який вводять Меланкою чи тому подібне. Краще було б назвати Різдвяним вертепом. Адже ім'я святої тут не варто вживати, адже вона молиться за нас до Бога, - розповідає клірик Свято-Покровського собору Петро Мартинюк.

Завтра церква вшановуватиме пам'ять Святого Василя.

Відомий, як творець літургії, який у свій час надзвичайно сильно потрудився для розвитку церковного Богослів'я. Саме над літургійною спадщиною, яку ми отримали. Саме в день Святителя Великого звершується літургія, яку він упорядкував, яка звершується ще 9 разів протягом року.

Також завтра зранку хлопці за народними традиціями ходять посівати.

До теми: 13 січня Щедрий вечір і Маланка: традиції, заборони та прикмети свята