Прихильники українського кіно отримають свій перший подарунок вже на початку року. З 16 січня у прокат виходить фільм «Віддана» за романом Софії Андрухович. Його режисерка – уродженка Рівного Христина Сиволап – вже знайома глядачам за своїми роботами у короткому метрі та серіалах. А от повнометражний фільм вона знімала перше. Про враження від роботи, прем’єру у Рівному та сам фільм Христина розповіла читачам Rivne1.tv.

- Відверто, задоволена собою і своєю роботою відсотків на 80. Напевне, ніколи не вдається зробити все повністю так, як воно у голові. Адже це фантазія, яку непросто втілити у реальність. А далі йде дуже багато етапів, де щось може піти не так. Тому у «Відданій» є сцени, якими я задоволена більше, є сцени, якими задоволена менше. Щось навпаки вдалося ще краще, аніж я собі уявляла.

Читайте також: Рівне нська режисерка знімає новий фільм (ВІДЕО)

Фільм вийшов таким, яким він зараз вийшов, я його відпускаю і намагаюсь не оцінювати на цьому етапі. Тож тепер слово глядачеві.

- Як би ви описали «Віддану» трьома реченнями?

- Це екранізація хорошої сучасної української літератури, і вже тому «Віддана» варта уваги. По-друге, це дуже красива фантазійна стрічка, яка подарує естетичне задоволення. Тому просто запрошую всіх у кіно, бо вважаю, що ми повинні підтримувати українське кіно, а наш фільм вартий того, аби побачити його на великому екрані.

- У Рівному часто трапляється так, що українське кіно виходить у прокат в такий час і з такою кількістю сеансів, що глядач не може на нього потрапити. Як сприймають таку ситуацію режисери? Чи це проблема виключно Рівного?

- Дуже цікаве запитання, тому що я дуже переживаю з цього приводу. Це величезна проблема Рівного. У Києві таких проблем немає. Справа у тім, що у столиці глядач, який хоче подивитися конкретний фільм, має чималий вибір майданчиків і часу для цього. У Рівному з цим жахливо. Закрився другий кінотеатр і це, на мою думку, найсумніша культурна подія, яка відбулась за останній час. Тож єдиний кінотеатр, який працює зараз, досить зневажливо ставиться до українського кіно, не підтримує його й ціни на квитки завищує саме на українські фільми.

Читайте також: Режисерка з Рівного зняла кліп на пісню у виконанні Тіни Кароль та Юлії Саніної

На жаль, як режисер, я не маю на це жодного впливу. Це стосунки дистриб’ютора і кінотеатру, але головним все ж залишається кінотеатр, який вирішує, на що підуть його глядачі. Хоча, як на мене, це неправильна позиція, що український глядач не буде ходити на українське кіно. Звісно, не буде, якщо ви поставите його на 13 годин у будній день і все. Тоді не буде, бо у нього просто немає можливості. На жаль.

- Чи варто очікувати прем’єрного показу «Відданої» у Рівному?

- Я не один раз розмовляла з продюсерами на цю тему. Один кінотеатр у Рівному – це фактор, який звужує аудиторію. Саме тому всі кінопрем’єри обходять Рівне стороною. Все питання у кількості залів та людей, які прийдуть на кіно. А про це ми вже говорили… Тому зараз точно заплановані прем’єри у Львові та Івано-Франківську, а от у Рівному все під питанням…

Про що фільм "Віддана"?
Історія починається в Станіславові у 1868 році. Доктор Анґер втрачає в пожежі дружину, але вдається врятувати двох дівчат – рідну доньку Аделю і доньку хатніх робітників Стефанію. У момент розпачу доктор вирішує виховувати їх разом.

Минає 25 років. Дівчата виросли і так само нерозлучні, хоча Аделя тепер заміжня. Стефа ж веде господарство, втамовуючи свою пристрасть у кулінарії. Та вони досі не розуміють, хто вони одна одній: сестри та подруги, чи служниця та господиня. У калейдоскопі любові та ревнощів, подвійних смислів та таємниць грань між реальністю і вигадкою остаточно зникає. Красиві наряди, вишукані страви та безкінечні шпацери… Що ж станеться, коли ілюзія почне розвіюватися, а замість неї вималюється реальність?