6 січня православні християни відзначають Різдвяний святвечір. Значення святої ночі символізує появу на світ Сина Божого Христа. На вечерю господині обов'язково готують 12 пісних страв, що символізують 12 апостолів. А за столом збирається уся родина.

На продуктовому ринку передсвятковий ажіотаж. Всі купують продукти для пісних страв, які готуватимуть на Святий вечір.

І кутю будемо готувати, і пісне - з грибами, все, що годиться, щоб всі були щасливі, здорові і любимі.

Найбільше люди купують рибу, так як вона є однією з 12 пісних страв.

Ну до цього моменту найбільше брали товстолоба, а зараз можна сказати беруть більше коропа, ціна 65 гривень за 1 кілограм короп, і 35 товстолоб, - розповідає Тарас.

Не поступаються рибним продуктам і овочі та фрукти. Продавці ж запевняють, що ціни на них не піднялися, а навпаки знизилися.

На сьогоднішній день в нас беруть більшість гриби, тому, що Вігілія скоро, через це в нас беруть грибочки, є більші, є менші, ціна доступна, по 65 і по 70 гривень, були і дешевші по 45 гривень. Мандарини беруть, огірочки, помідори. Більшість беруть фрукти - мандарини і банани, тому, що більшість їдуть по селах, більшість беруть мандаринки і банани. А ціни які? Мандаринка по 40 гривень, а Іспанія мандаринка 45 гривень. Чи змінились ціни порівняно з Новим роком? Нічого не змінилося, навіть подешевшало, огірочки були 80, зараз 70 гривень, - розповідає продавчиня Марина.

Велика черга і за домашніми соліннями та хріном.

Ціни помірні, невисокі, хрін 50, 25, огірочки, помідори, капусточку, моркву по-корейські, щавлик, тобто все пісне на Святий вечір? Все пісне на Свят вечір.

А вже на Різдво, 7 січня, закінчується 40-денний піст, і господині готують святкову вечерю з великою кількістю м'ясних страв. 

Дивіться також: скільки рівнянам буде коштувати приготувати вдома кутю?