Підлітки
Кожне нове покоління відрізняється від попереднього - і особливо це помітно по підлітках. Вони відрізняються від своїх батьків не тільки інтересами, а й способом мислення. Щоб знайти до них підхід, потрібно розуміти, чим живуть сучасні підлітки. Зараз їх називають поколінням Z - це діти, народжені на початку "нульових".

 1. Залежність від засобів зв'язку і соцмереж

Вони не мислять себе без гаджетів - і дуже багато часу проводять в мережі. По суті, по той бік екрану - все їхнє життя: розваги, однодумці, навчання. Численні дослідження показують, що без доступу до гаджетів та інтернету у цих підлітків настає тривожність, а то і паніка, і вони зовсім не вміють зайняти себе інакше.
 
2. Нестійка увага
 
Сучасні технології дають доступ до величезної кількості інформації, в спробах її фільтрувати підлітки постійно перемикають увагу з одного на інше, в результаті їм буває важко зосередитися навіть на щось важливе. Що не дивно, якщо на один тільки смартфон кожну хвилину приходить якесь повідомлення. Самі підлітки вважають багатозадачність своїм другим "я", однак ця впевненість в собі хибна, оскільки велика кількість інформації просто проходить повз їх свідомості і пам'яті.
 
3. Любов до природності
 
Нинішні підлітки спокійніше ставляться до особливостей своєї зовнішності, ніж попереднє покоління. Вони не вдаються до фотошопу, щоб щось в собі "виправити" і не женуться за "люксовим" способом життя, який можна було б виставити напоказ в соцмережах. В цілому вони ставлять комфорт і враження вище показної розкоші.
 
 
4. Акцент на якість
 
Сучасні підлітки набагато більше цікавляться не кількістю, а якістю речей і послуг, які вони отримують. Вони вважають за краще натуральні продукти, турботу про своє здоров'я.
 
5. Інтереси і мрії в пріоритеті
 
Вони прагнуть до того, щоб хобі стало справою життя, яке приносить дохід. Вони не готові міняти мрію на стабільне насиджене місце і нудну рутину. Для них все ще важливо матеріальний добробут, проте кар'єрні амбіції відходять на задній план. Також підліткам важливо, щоб їх діяльність мала зрозумілий їм сенс і мету, а не просто була виконанням чужих вказівок.

6. Зміна авторитетів
 
Покоління Z не готове поважати когось  тільки за принципом старшинства. Якщо викладач або начальник не заслуговують поваги, то сучасні підлітки не стануть лицемірити. Вони добре розуміють значущість знань, цінують свободу і широту мислення, а не посади і титули.
 
Як знайти взаєморозуміння з підлітком покоління Z?
 
Не намагайтеся силою "відірвати" дитину від телефону. Ви можете показати власним прикладом, як це здорово - ходити в походи, займатися спортом, спілкуватися наживо, читати паперові книги з їх неповторним ароматом. Однак гаджети - невід'ємна частина життя і соціалізації сучасного підлітка. І доведеться змиритися з тим, що він буде в них "сидіти".
 
Навчіть підлітка цифровій безпеці. Розкажіть про те, що можна, а що не можна робити в мережі. Як убезпечити себе від шахраїв і здирників, з якими людьми не вступати ні в які розмови, на які питання нікому не відповідати і які фотографії не те що не висилати, а й просто не зберігати на своєму гаджеті. І, звичайно, в яких джерелах черпати перевірену інформацію, а на які посилання ніколи не натискати.
 
Не знецінюйте інтереси і проблеми підлітка. Ви можете не розуміти музику або фільми / мультфільми, які дивиться ваша дитина. Але якщо вони не несуть небезпеки для його життя і здоров'я, то постарайтеся перейнятися, чому саме це мистецтво так подобається підлітку. Будьте надійним тилом, до якого дитина може прийти зі своєю проблемою. Він повинен бути впевнений, що не почує у відповідь глузування, докори і презирство, а отримає безумовну підтримку.