В аптеках Рівного хворим на цукровий діабет відновили видачу інсуліну. Щоправда не у всіх аптечних мережах, а лише тих, з якими уклали угоди Центри первинної медичної допомоги, а також поліклініка Центральної міської лікарні. Нагадаємо, останні два роки з державного бюджету надходило лише 70% від необхідної суми.

У Рівному проживає 1639 інсулінозалежних дорослих осіб, ще 68 дітей. Для них життєво необхідно вчасно отримувати ліки. Однак останні два роки держава профінансувала лише 70% необхідної суми для відпуску інсуліну в місті.

Вже цього року заклади пішли в заборгованість фактично вже з лютого. Тобто певну суму коштів заклад щомісяця боргував, боргував і так до літа воно вже критично накопичилося, що аптечні мережі відмовилися відпускати поки не розрахуються з ними повністю, - розповідає начальник міського управління охорони здоров'я Віктор Іськів.

Через те з міського бюджету було виділено кошти, які перекрили борг.

З державного бюджету надійшло десь 7 мільйонів 200 тисяч на інсулін, а з міського було виділено 3 мільйона. Навіть трошки більше 3 мільйонів.

Відпуск інсуліну здійснюється тільки по рецепту, який виписує лікар-ендокренолог.

І пацієнт з цим рецептом може звернутися в аптеку, де йому отоварюють відповідно по цьому рецепту. Він має паперову копію, електронний варіант відповідно надсилається в аптеку, де фармацевт бачить цей рецепт і відповідно з ним працює.

Адреси аптек, де пацієнтам з цукровим діабетом, можуть отримати інсулін, можуть дізнатися безпосередньо у свого лікаря-ендокринолога. До переліку входить "Віса", "Рівне фармація" та "Лідер Захід".

Всі лікарські установи, які мають підписаний з нами договір "Про відшкодування вартості препаратів інсуліну хворим на цукровий діабет" забезпечують так людей. Інсулін є і безперебійно надходить в аптеку".

Інсулін в аптеках вже відпускають. У профільному управлінні кажуть, його вистачить до кінця 2019 року, а також ймовірно і на січень 2020-го. Втім, радять хворим на цукровим діабет не зволікати, а вчасно подбати про ліки. 

Дивіться також: на Рівне нщині кількість хворих на грип збільшується