Кімната
Якщо ви затіяли ремонт і вирішили пофарбувати стіни, то напевно зіткнулися з непростим вибором: як з мільйона відтінків вибрати правильний? Ось декілька порад, які допоможуть визначитися.

 1. Не вибирайте колір по інтернету

Відтінок сильно залежить від кольору екрана, тому один користувач може побачити, наприклад, сіро-блакитний, інший - сірий, а третій - сіро-зелений. Найкраще вибирати по каталогу безпосередньо в точці продажу фарби, де вам і будуть змішувати потрібний колір. Але пам'ятайте, що якщо захочете з кимось порадитися і відправити фото прикладу обраного кольору, то - знову ж таки через різнупередачі кольору - по той бік екрану людина може побачити зовсім інший відтінок.
 
2. Враховуйте думку того, хто найбільше буде знаходитися в приміщенні
 
Традиційно колір кухні вибирає господиня будинку, колір дитячої краще обговорити з дітьми, навіть маленькими, а колір спальні потрібно підбирати удвох. Найважче з вітальнею - тут всі домочадці перебувають приблизно рівну кількість часу. Що ж, відразу відкиньте ті кольори, які явно не подобаються вашим домашнім. При цьому в одній кімнаті можна використовувати два, а то і три кольори стін - так точно вийде досягти компромісу.
 
3. Поєднуйте з меблями
 
Якщо у вас вже купленІ меблі - то стіни повинні поєднуватися з ними. Якщо меблі білі або кольору натурального дерева - то підійде практично будь-який колір стін. Якщо самі меблі кольорові - то стіни не повинні ні зливатися з ними, ні явно дисгармоніювати, ні створювати візуальний шум через строкатість фарб.
 
 
4. Уникайте занадто яскравих кольорів
 
Крайнощі завжди небажані. Якщо ви довго жили в тотальному бежевому і тепер хочете додати фарб у своє житло - то відразу зверніть увагу в каталозі на соковиті відтінки зеленого або оранжевого. Тут важливо пам'ятати кілька нюансів. При нанесенні фарби на стіну вона буде ще більш яскравою, ніж на картинці в каталозі. При цьому занадто яскраві кольори стомлюють очі, діють дратівливо на нервову систему. Спальня однозначно не повинна бути занадто яскравою - це завадить вашому сну.
 
Пам'ятайте, що картинка в каталозі - не те ж саме, що ціла стіна в такому кольорі, а то і всі чотири. Якщо хочете додати яскравий акцент - то краще поекспериментувати на одній стіні, а решту пофарбувати менш яскравою фарбою.
 
5. Зверніть увагу на фактуру стін
 
Якщо ви збираєтеся наносити фарбу поверх фактурної штукатурки, то пам'ятайте, що на такій стіні відтінок буде виглядати темніше, ніж в каталозі.
 
6. Пробуйте кілька кольорів
 
Якщо вам важко визначитися, замовте мінімальний обсяг фарби декількох відтінків. Ви зможете нанести їх безпосередньо на стіну у себе вдома і побачити, як це буде виглядати. Так зробити вибір вам буде набагато легше.
 
7. Не беріть занадто близькі один одному відтінки
 
Поширеним варіантом дизайну стін є поєднання більш світлого і більш насиченого відтінку з однієї лінійки кольору. Тобто дві стіни фарбують світлим відтінком, а дві - темним. В каталозі відтінки дійсно виглядають дуже різними, але на ділі через різницю в освітленні, наявність меблів ці кольори будуть практично ідентичними.
 
Якщо хочете досягти справжнього контрасту, то світлий відтінок повинен бути максимально світлим (багатьох лякає, що він буде малопомітним - але це не так), а темний - настільки темним, щоб не зробити кімнату похмурою.