Осінь
14 листопада - день святих чудотворців безсрібників Кузьми і Дем'яна. За переказами, брати-близнюки Кузьма і Дем'ян родом з Малої Азії. Кузьма і Дем’ян – покровителі ремесел, домашньої птиці і шлюбу. Їм моляться про зцілення від душевних і тілесних хвороб, про допомогу в скрутному вченні і освіті розуму, про мир в родині і про любов між подружжям.

 Особливу повагу брати мали через те, що не брали грошей за свою роботу. Вони лікували всіх, хто потребує, особливо - бідних. Лікуючи хворих, брати навертали їх в християнську віру. 14 листопада завершуються всі польові роботи, починаються морози, люди готуються до зими.

За народними повір'ями, 14 листопада - називають дівочим або курячим святом. У цей день влаштовували вечорниці. Дівчата приносили на гуляння курей. З курячого м'яса готували різні страви, а ввечері подавали на стіл, хлопці жартома визначали - "чия курятина смачніше". З давніх-давен предки вірили, що святі займаються домашньою птицею, тому кури були символом щастя і родючості.
 
Кузьма і Дем'ян колись були ковалями і одного разу, побачивши змію - вбили її, а потім спалили і розвіяли за вітром. За легендою, з того попелу і розлучилися змії, тому ковалі тепер охороняють від них людей.
 
Іменини 14 листопада святкують: Давид, Дем'ян, Денис, Іван, Федір, Яків.
 
 
Народні прикмети на 14 листопада
 
- Якщо мороз слабкий, то зима настане нескоро.
 
- Теплий день - зима не настане на початку грудня і буде теплою.
 
- На річках утворився лід - мороз буде триматися до весни.
 
- Якщо молода людина в родині з'їсть куряче серце - буде весь рік здоровою.
 
- Якщо ще не всі дерева скинули листя, то зима буде затяжною, а наступний рік неврожайним.
 
- Якщо випало багато снігу, то готуйтеся до весняної повені.
 
- Кричить кішка - до невдачі.
 
Що можна робити 14 листопада
 
1. Дівчатам і жінкам з цього дня дозволяється в'язати теплі речі.
 
2. Щоб водилася курятина - їжте в цей день страви з птиці.
 
3. У цей день потрібно обов’язково помолитися святим за здоров’я всіх членів сім’ї і мир в домі. Дівчата перед весіллям просили святих про міцне і щасливе сімейне життя.
 
4. Тим, хто тримає курей, потрібно обов’язково покуштувати м’ясо домашньої птиці. Тоді курочки завжди будуть в будинку водитися.
 
5. Несподівані ідеї, що виникли 14 листопада, обіцяють зміни в житті на краще.
 
Що не можна робити 14 листопада
 
1.       Подаючи милостиню - не дивіться жебракові в очі - до біди.
 
2.       Воду після купання немовляти в цей день не можна виливати на вулицю. В іншому випадку малюк буде погано спати і багато плакати.