Пічник-сажотрус. Чи багато ви знаєте людей цієї унікальної професії. А фахівці, які працюють за цієї спеціальністю є. Чимало їх і в Рівному. Більше того мають навіть свій власний міжнародний фестиваль. Про свій досвід та участь у Міжнародному фестивалі пічників та сажотрусів розкажуть рівненські майстри.

Упродовж трьох днів представники України на Міжнародному фестивалі пічників та сажотрусів "Камінар", що проходив цього року у Гродно, Білорусія здобували величезний масив знань про сучасні методи, способи та прийоми очистки димоходів та каналів теплових приборів від сажних відхилень.

Обмін думками між спеціалістами, що дуже важливо для даного ремесла. Різні розбирали ситуації, різні побажання, перспективи розвитку, співпрацю між собою і органами влади. Були запрошені представники МЧС городнівського району Білорусії, вони підтримували даний Міжнародний фестиваль, сказали свою думку, що треба розвивати свою діяльність, - розповідає Тарас Цимко.

Всього на фестиваль зїхалось майже 100 фахівців з різних країн світу. Одним зі спікерів і учасників був і рівнянин Тарас Цимко. Хлопець розповідає ця професія його приваблювала з дитинства.

Мені подобається допомагати людям, налаштовувати,скажем, безпеку в приміщеннях, де проживають люди, де працюють і доносити людям, що безпека має бути правильна, що перевіряти і обслуговувати вентиляційні канали, тобто камінярські послуги, мають спеціалісти. Не мають лізти посторонні люди бо це рахується робота підвищеної небезпеки.

Окрім Тараса Цимка представляли Рівне на фестивалі і єдина жінка-пічник в Україні Ольга Бондарець.

Спочатку ми ознайомлюємося з клієнтом, спілкуємося, вимірюємо спеціальним приладом чи є тяга в димоході, потім фотографуємо і допомагаємо клієнту вирішити цю проблему. Ми працюємо механічною і ручною чисткою. Механічна чистка - роторна, британського обладнання, яка прочищає димові та вентиляційні канали.

Як зазначають спеціалісти процедуру огляду димарів необхідно проводити мінімум раз в рік, аби уникнути небезпечних ситуацій таких як вибух, отруєння та пожежа 

Дивіться ще: у Рівному відкрили вірменський пам'ятник "Хачкар"

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber