У центрі Рівного встановили пам’ятник «Хачкар». Його збудувала вірменська громада у знак пам’яті невинних жертв українського та вірменського народів. Такий пам'ятник є вже майже у двох десятках міст України.

«Хрест та камінь» саме так з вірменського перекладається «Хачкар». Це двохметровий пам’ятний знак у вигляді кам’яної стелли, на якому вирізано зображення вірменського хреста. Тепер він стоятиме у нашому місті на розі вулиць Міцкевича та Кавказька.

Хачкар для вірмен символізує християнство. Не сумні події, головне це символізує християнство. У Вірменії 301 р. нашої ери визнали християнство державною релігією. Перша держава в мірє, - каже виконавчий директор вірменської громади Арарат Єгізарян.

Кожен «Хачкар» відрізняється своїм неповторним візерунком. Вірменка Ані Арзуманян разом з своєю родиною приїхали з Сарн на відкриття знаку «Хачкар», зізнається, що на його появу чекали усією сім’єю.

Для нас це дуже важливо, щоб це хачкар був тут, це якби святе для нас, для українського народу і для вірменського, які постраждали від геноциду, - говорить вірменка Ані Арзуманян.

Пам’ятник освятили священики різних конфесій. І усі вони підкреслюють важливість його відкриття для двох народів.

Хачкар виготовлений в фундаменті граніт, а зверху вірменський туф - вулканічна порода. Оце є символ єднання наших народів, - розповідає секретар Рівне нської Єпархії ПЦУ Сергій Лучанін.

До слова, такі пам'ятні знаки встановлені у Києві, Луцьку, Львові, Івано-Франківську та ще у десятку міст України.  

Читайте також: у Рівному пропонують створити новий мурал

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber