На карті Рівненщини може з'явитись ще одне село. У Млинівському районі троє школярів збудували будиночок з підсобними приміщеннями та городом. Працюють й над створенням нових хатинок. Будують село у мініатюрі. Таким чином хочуть аби їхній населений пункт розвивався, а не вимирав. А саме це й відбувається із селом Іванківці. Нині тут проживає 78 людей. Елементарно не має магазину, інтернету, хорошого зв'язку та телебачення. Маршрутка у Млинів їздить лише двічі на тиждень. Люди виживають як можуть. Загалом за рахунок важкої праці на землі.

Тихо і безлюдно. Село Іванківці, Млинівщина. Нині тут проживає 78 людей. А ще два роки тому було близько 100.

Он там хата пусткою стоїть, на горбі ще дві хати пусткою стоять - порожніх будинків багато, - розповідає в.о. старости на Перемилівському та Старостинському окрузі Петро Дубчак.

Село вимирає. Роботи не має. Кожен шукає кращої долі де інде.

Як після війни: діти і пенсіонери. Молоді люди роботи не має. Їдуть за кордон. Хто як може так і виживає, - говорить місцева мешканка Руслана.

Христина живе з маленьким сином та матір'ю. Остання працює на роботі у сусідньому районі. Молода матуся доглядає за дитиною. Живе за рахунок дитячих грошей.

Кінці з кінцями зводимо. Оце з городів люди виживають, роботи тут немає. Мама у Дядьковичах робить. Кожен день їздить. Буває що і в суботу і в неділю. Аби вижити. Худобу хто тримає то продає молочну продукцію аби якось вижити.

У Іванківцях не має елементарно магазину. Що вже казати про амбулаторію чи школу. Хіба у сусідній Перемилівці. Проблема у Іванківцях і з комунікаціями.

Телебачення не має, зв'язку не має. Телебачення у нас тут не тягне ніяке. Як ви телефонуєте до дітей, якщо не має зв'язку? Виходимо на горбочок і так і дзвонимо, - каже місцева мешканка Віра.

Найгірше з дорогами. Наприклад, доїзду до місцевого кладовища взагалі не має.

Підводою везуть. Або машина вже більш така проходіма то вже везуть, - каже Діна.

І не лише до кладовища. Село Іванківці розташоване за 18 кілометрів від районного центру Млинів. Але доїхати складно. Маршрутка курсує тільки двічі на тиждень.

Базарні дні у вівторок і п'ятницю. А завтра як будете їхати? Своєю машиною.

Своїм авто чи на підводі. Так люди добираються. Маршрут нерентабельний, а дороги ще гірші, пояснює водій місцевого рейсу.

Впливає два основних фактори - пасажиропотік. Зараз побачите - може два - три буде. А друге - це дорожнє покриття, - каже водій маршрутки.

Покращити дорожнє покриття і життя у селі загалом, місцеві хочуть. Бажають більшої уваги і з боку держави. Але поки одні люди лише мріють про зміни, інші, у міру своїх можливостей, їх здійснюють. Мова йде про трьох місцевих школярів. Останні створюють село у мініатюрі поблизу Іванківців. Збудували будиночок з підсобним господарством та городом.

Хлопці назвали своє поселення - Ясени. Виготовили і відповідний знак.

В селі Ясени бо тут багато дерев ясенів, - розповідає Сергій.

Хлопчаки принесли сюди речі домашнього вжитку. Облаштували все як у справжньому будинку. На стіну повісили навіть ікону і змурували грубу.

Сюди дрова накладаємо, кладемо газету, підпалюємо, ставим каструлю на верх - горить і варим кашу.

Також діти садять город. Обгородили ділянку біля хатинки.

Не тільки картоплю, часник, цибулю. Посадили дерева навіть.

Хлопці почали будувати ще один будиночок. Збили з дошок каркас. Своїм прикладом розбудови, демонструють любов до рідного села. Мріють аби воно не вимирало, а відроджувалось.
 

Дивіться також: у Рівному «взялися» за ПДМ: тривають ремонтні роботи

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber