Інший світ та зовсім інше життя. Сьогодні наші журналісти мали змогу побачити закулісся Городоцького виправного центру. У закладі перебувають майже 300-та засуджених. Злочини, які скоїли у кожного різні. Який побут в ув'язнених та чим вони займаються на території виправного центру дивіться в ексклюзивному матеріалі наших журналістів.

Двоє ув'язнених захопили заручників, працівників колонії. Засуджені вимагають надати їм автомобіль та виконати усі вимоги.

На території виправного центру проходить показовий виступ затримання засуджених у разі надзвичайної ситуації.

Сьогодні у Городоцькому виправний центр з'їзд начальників подібних установ із усієї України. Для гостей проводять екскурсію. Показують, у яких умовах живуть засуджені. Всього тут три гуртожитки. Два - для людей із обмеженням волі, і один - сектор мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання. Пан Валерій тут майже два роки. Сам чоловік із Чернівців. Показує, кімнату у якій живе.

Ми жили на першому поверсі тут уже зробили ремонт і ми перейшли сюди. Після ремонту все красиво, ми придбали телевізор, у нас все добре. Зараз краще, поки не жаліємося. Якщо будуть скарг, скажемо.

Потрапив пан Валерій у заклад через автопригоду, яка трапилася у 2015 році.

Я виконував рейс, Чернівці-Севастополь, і несправність автобуса була. І автобус перекинувся і загинули люди, ті які були. Технесправність автобуса.

Люди тут із різних областей, різним покаранням та своєю історією.

Збив людину насмерть, шкода, несу покарання. Дали мені 4 роки. Я сподіваюся, що тут є така можливість по УДО вийти - це за хорошу поведінку. Умови непогані, я б сказав, навіть хороші, - розповідає ув'язнений Володимир Бондарчук.

А сюди ув'язнені потрапляють, якщо порушують порядок. Це дисциплінарний ізолятор. Перебувають тут чоловіки не більше, як 10-ть діб.

Вони протягом дня не мають права тут спати, їм видається спальне приладдя тільки під час сну. Їм приносять їжу і через отвір їм передається їжа, - говорить молодший інспектор відділу нагляду і безпеки, старшина Олександр Яроцький.

Всього у Городоцькому виправному центрі під номером №131 утримують 277 засуджених. Із них - 65 до позбавлення волі знаходяться на секторі мінімального рівня безпеки, - інші до обмеження волі. Злочини,які скоїли - це переважно ДТП та крадіжки.

Категорія засуджених, які до нас прибувають - це в першу чергу ті, обмеження волі тим,яким позбавлення волі у якості пом'якшення із заміною на обмеження волі. Це категорії, які прибувають із колоній. А також є категорія осіб,які приїжджають до нас за приписами. І крім обмеженням волі є ще 65 осіб засуджених до позбавлених волі, - каже начальник державної установи Городоцький виправний центр №131 Віталій Гордіюк.

Засуджені до обмеження волі зобов'язані працювати. Зазвичай виконують різні роботи на території та за межами установи. Також деякі із них мають право мати мобільні телефони.

Тут є обмеження волі для засуджених, які відбувають покарання. Вони у межах адміністративної одиниці з дозволу адміністрації можуть вільно пересуватися, можуть мати при собі гроші, мобільні телефони, але вони мають бути зареєстровані для того, щоб не було певних шахрайських вчинених дій, - говорить заступник начальника Управління адміністрації державної кримінально-виконавчої служби України Сергій Чабанюк.

На всій території виправного центру облаштований відеонагляд.

У нас функціонує два відеореєстратори партизан, кількість камер становить 32 штуки. 16 із яких виведено на периметр установи. Це територія для запобігання перекидів, попередження вчинення засудженим втеч, інша кількість виведена на територію житлової та виробничої зони, - каже молодший інспектор поста моніторингу Олена Лешкевич.

І хоча тут умови для відбування покарань непогані про те самі засудженні кажуть, що краще не порушувати закон і у такі місця не потрапляти.
 

Дивіться такожСарненський район розділять навпіл або чого чекати від адмінреформи на Рівне нщині ?

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber