Не три, а чотири, та й то забагато. У Рівному представили іще один варіант поділу області на райони. Столичні експерти акцентують - нині беруться до уваги радше математичні розрахунки, аніж людський фактор. Проте змін не уникнути. Який додатковий район хочуть залишити - далі.

На Рівне нщині істотно змінять кількість районів. Якщо нині їх нараховується 16, то до кінця року може залишитися лише три - Рівне нський, Дубенський та Сарненський. Формували їх за математичним принципом, кажуть столичні експерти.

Навколо обласного центру, для більшого розуміння, циркулем проводиться 30-ти кілометрове коло, в рамках якого формується район за назвою обласного центру, у даному випадку - це Рівне нський район. Пізніше за межами цього кола шукаються міста з понад 50 тисяч населення. Навколо них проводиться коло з радіусом 60 кілометрів. Це означає, що від цього центру до кінця району автомобільними шляхами має бути не більше, ніж 60 кілометрів, - говорить регіональний координатор проекту Орест Микита.

У той же час науковці відзначають: Сарненський район має аж занадто велику площу, тож поза зоною 60-кілометрової доступності опиняються чимало населених пунктів Зарічненського, Рокитнівського та Дубровицького районів.

Бажано виділити іще один - четвертий - район для Рівне нщини з центром у, попередньо, Дубровиці. Це Зарічнянський, Володимирецький райони, Вараш та Дубровицький район, - розповідає провідний науковий співробітник Інституту регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України Петро Жук.

Рівняни ж відверто скептично ставляться до майбутніх змін. Втім, жодної єдності у думках немає.

Та остаточне рішення прийматимуть все ж у столиці. Пропри це експерти відзначають: потрібно максимально згладити надмірності у формуванні районів на цьому етапі, бо адміністративна реформа підходить до логічного завершення. Тож швидше за все у 2020 році місцеві вибори проходитимуть вже на новій територіальній основі. 

До теми: чотири замість шістнадцяти: на Рівне нщині пропонують утворити чотири нові райони

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber