Нову модель адміністративно-територіального устрою Рівненщини пропонують експерти Центру політико-правових реформ. Замість 16 районів радять створити чотири.

Експерти відвідують регіони, аби почути пропозиції нового районного поділу безпосередньо на місцях.

Візити до областей з метою обговорення децентралізації здійснюються в рамках проєкту «Підготовка та громадське обговорення обґрунтованої пропозиції нового районного (повітового) поділу всіх областей в рамках реформи місцевого самоврядування України» та завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії.

Загалом Міністерство запропонувало скоротити мережу районів в області до трьох – Дубенського, Рівне нського та Сарненського.

Втім, як зазначив науковець Інституту регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України Петро Жук, є ризик, що така модель призведе до надмірного укрупнення районів.

«У проєктованому Сарненському районі значна кількість населених пунктів буде надмірно відділеною від його центру. Тому, на наш погляд, необхідно виокремити ще один район – четвертий. Це Дубровицький. Сюди увійдуть Зарічненський, Володимирецький, Дубровицький райони та місто Вараш. Такий варіант згладить надмірне укрупнення, що передбачене методикою Міністерства», - пояснив Петро Жук. 

Відомо, що зараз в області створено 46 громад. За пропозиціями Міністерства на Рівне нщині має бути 38 ОТГ. Таким чином, вже є певні розбіжності. Саме тому важливо завершити реформу на базовому рівні – громад. А нові райони формувати по межах уже сформованих ОТГ.

Читайте також38 замість 66: що чекає ОТГ Рівне нщини у 2020?

Детальніше про варіанти нового районного устрою Рівне нщини дивіться на телеканалі Рівне 1 у проєкті "Реформи працюють". 

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber