Сьогодні, 24 жовтня - Світовий день боротьби з поліомієлітом. Це гостре інфекційне захворювання. Набільш вразливі до недуги діти. На жаль близько 5% хворих помирають.

Медики зазначають, що єдиний спосіб вберегтися - це вакцинація.

Від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше - через брудні руки, заражену їжу та воду. Це найбільш поширені методи передачі поліовірусу. Найбільш вразливі до недуги діти у віці до 5 років. Симптоми захворювання схожі до грипу, температура, біль у горлі. На жаль хвороба може призвести до смерті.

Вірус він іде тропний він уражає ЦНС і призводить до паралічів м'язів. Це йдуть, верхні та нижні кінцівки, тулуб. Так само уражається дихальна система, дитина перестає дихати або ковтати. Тим самим і настає летальний наслідок, - розповідає Людмила Країнська.

Єдиний спосіб захиститися від поліомієліту - вакцинація. Вона є інактивована та оральна. Спеціалісти зазначають, що шістьох доз вакцини достатньо, аби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя.

Вакцинація проводиться із двох місяців. Через два місяці друга, і ще через два місяці - вакцинальний комплекс. З 18-місяців починається ревакцинація. Тобто перше проводимо ІПВ. Інактивовану вакцину. І третя - це уже ІПВ ми капаємо на язик - це уже оральна поліомієлітна вакцина, - говорить Людмила Яценя.

Усі вакцини за Календарем щеплення є абсолютно безоплатними для дітей. На Рівне нщину нова вакцина має поступити уже 5 листопада.

Всі вакцини, які поступають в Україну вони всі проходять перекваліфікацію ВОЗ. Всі ці вакцини закуповуються міжнародними організаціями. Все проходить контроль, там є перелік якою вакцина має бути, - розповів Ілля Філіпченко.

Останній випадок поліомієліту в Україні був зафіксований у Закарпатській області в 2015 році. Тоді захворіли двоє дітей, на щастя летальних випадків не було.
 

Дивіться ще5100 гривень - за погрозу педагогу будуть платити батьки

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber