На сесії Рівнеради депутати сперечалися щодо доцільності святкування американського свята Хелловін. А все почалося з того, що в переддень ректор духовної семінарії опублікував відео на своїй сторінці у Facebook на якому висловив невдоволення щодо встановленого білборду, де анонсується відзначення Хелловіну. За його словами, реклама порушує норми моралі, етики та гуманності. А тому просив у депутатів заборонити святкування Хелловіну.

На сесію Рівне ради ректор духовної семінарії приніс плакат з рекламою американського свята Halloween.

На рекламних площинах міста з зображенням дівчини з порізаними венами на зап'ястях рук та закривавленим в крові обличчям. Вважаємо, що дана реклама порушує закон України про рекламу, зокрема статтю 7, 8 і 20, - говорить ректор Рівне нської духовної семінарії Олександр Третяк.

На рекламу поскаржилася і одна з депутаток.

Моя дитина, якій 4 роки вони запитує "Мама, а це цій тьоті порізали руки чи вона сама порізала, - говорить депутатка Рівне ради Тетяна Чубай.

Через це депутат Олександр Чубай підготував проект рішення, у якому йдеться про заборону святкування свята Halloween в освітніх та культурних комунальних закладах містах.

Зараз висить реклама по місту і навіть не знаєш, до кого звернутися, щоб її зняти. Я дзвонила і в поліцію, і в споживспілку.

Між депутатами виникли гарячі дискусії.

Кожен захід має бути погоджений з батьками. Нас збурила ця жахлива реклама.

У тексті рішення пропонують запровадити нове свято День подяки. Однак, деякі обранці мають іншу альтернативу.

То може нам започаткувати в останній тиждень осені свято Гарбуза в Рівному. Це буде і свято осені, і + українські традиції. Бо ми цим проектом рішення одне свято хочемо заборонити, а інше зробити. Нам подобається. Це американська традиція День подяки. Індичка. А в нас є свої українські традиції, - каже депутатка Рівне ради Галина Кульчинська.

Врешті решт депутати погодилися дещо змінити текст документу. Замість "заборонити" вказали "рекомендувати" навчальним та культурним комунальним закладам міста не святкувати Halloween, а адміністрації установи, яка поширила неетичну рекламу - притягнути до відповідальності. А ще створили депутатську комісію з цього питання. А от контролюватимуть виконання депутатського рішення керівники профільних управлінь.

Я дуже прошу викреслити моє прізвище з моменту контролю. Я не проконтролюю це рішення. Я кажу реально. Я не зможу це зробити.

Читайте також: містична ніч: як рівняни ставляться до святкування Хелловіну?

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber