В ніч на 1 листопада відзначається Хелловін
Щороку в ніч проти 1 листопада у світі неофіційно відзначається свято Хелловіну. Далеко не новим це свято є і для України.

 Вже за декілька тижнів до святкування на вулицях міст, в торгових центрах, кав’ярнях, ресторанах можна побачити святкові інсталяції до Хелловіну, прикрашені тематичними атрибутами свята: гарбузами-ліхтарями, штучним павутинням та імітованими кажанами і павуками. В честь Хелловіну вже не дивують атмосферні вечірки, знижки в закладах і крамницях, реклама в соцмережах. Однак, імовірно, більшість із нас зовсім поверхнево знають історію походження цього свята та його початковий сенс, адже Хелловін є далеко нехристиянським святом.
З цієї нагоди ми вирішили поцікавитися у рівнян та жителів області, їх ставленням до традиції святкування Хелловіну в Україні та рідному місті.

Юлія, продавець-консультант:

Не вважаю це святом, але для українців – це вже звичне. І чудова нагода для тих, хто хоче повеселитися.

Максим, менеджер:

“Ставлюся нейтрально. Хелловін сприймається вже якось звично”.

Юлія, бібліотекар:

Я не люблю такого свята не тому, що воно з Америки, а через те, що воно повязано з нечистою силою, містикою, жахами і язичництвом. Як православна християнка цього свята не сприймаю серйозно і бажання святкувати у мене не виникає.

Віталій, механік:

Ставлюся швидше нейтрально, ніж позитивно. Зі студентських років памятаю вечірки на Хелловін – були яскравими, однак про що це свято особливо не задумувався.

Людмила, підприємець:

“Ставлюся позитивно, мої дітки його дуже люблять і чекають кожен рік. Їм подобається робити ліхтарі з гарбуза та прикрашати ними домівку

Віта, вихователь:

Не сприймаю взагалі, як свято. Тому, що вірю в Бога, а не в якісь потойбічні, химерні сили.

Іван, священник:

Як представник Церкви категорично проти Хелловіну. Це дійство не має жодного відношення до українських традицій, воно запозичене з язичництва. Тому нікому не раджу його святкувати, бо людей свідомо вводять в оману гріхом.”  

 До слова, соціальною мережею Фейсбук активно шириться флешмоб #я_проти_Геловіну. Його запустив міський обранець Олександр Чубай.  До підтримки долучилося рівняни, яких обурює, що запозичене язичницьке окультне «свято» нав’язують  дітям і молоді та перетворили в маркетинговий хід.

Як бачимо, відношення до традиції святкування Хелловіну дуже різне. Хтось з особистісних міркувань абсолютно не сприймає це дійство, як свято, а комусь, навпаки, подобається містична атмосфера Хелловіну. Святкувати чи ні – вибір цілком особистий. Та не залежно від своїх міркувань, можна просто помилуватися тематичними фотозонами, зробити оригінальні світлини, посмакувати гарбузовим латте або спокуситися на акційну знижку в крамничці. 

 

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber