Зберегти пам'ятку архітектури. Саме це просять жителі селища Клевань, що у Рівненському районі. У їхньому населеному пункті знаходиться замок князів Чарторийських. Він відомий ще з ХV століття. Оборонна споруда з кожним днем руйнується. Вже утворились тріщини на мості. З нього постійно летить цегла. Місцеві бояться не лише за замок, а й за своє життя. Просять владу пам'ятку архітектури довести до належного стану.

Мешканці Клевані спантеличені. Вказують на міст, який веде до замку. Він вже аварійний, з нього падає цегла. Під мостом постійно ходять люди.

Перекрити цю дорогу не можливо бо дуже багато людей, які мешкають у Застав'ї та Голишеві, вони користуються цією дорогою. Кожен день люди йдуть на роботу - навчання. Та цегла впаде якщо на когось, а замок високий - то це будуть летальні наслідки, - розповідає Святослав Дудось.

Клеванському замку вже більше 500 років. Колись тут жили князі Чарторийські. Побудували оборонну споруду на узвишші, біля річки Стубла. Після князів, у стінах замку розміщувалась лікарня, кілька навчальних закладів, а під кінець профілакторій для лікування хворих на алкоголізм.

Біля 50 років він стоїть пусткою. Клевань одне з містечок в Україні, яке стоїть на перших місцях привабливості туристів то люди й так сюди постійно йдуть. Але ж стидно на це дивитись. От так і туристи, подивляться і підуть, - каже Олександр Прутов.

Нинішній стан архітектурної пам'ятки, більше викликає почуття жалю, ніж захоплення. До комплексу входило 2 кам'яні башти. Їх стіни височать і досі. Щоправда день за днем руйнуються.

Уже напевно тричі чи 4 рази, я піднімав тему замку, але на жаль, ніхто не відгукнувся, ніхто не хоче допомагати, вкладати сюди кошти, очевидно не бачити якось зиску, - говорить головний редактор міськрайонної газети "Слово і час" Микола Мельник.

Клеванський замок перебуває на балансі УКБ облдержадміністрації. Власним коштом відновити пам'ятку, обласні чиновники не можуть. Потрібне лише державне фінансування. Радять місцевій громаді написати проект щодо реконструкції замку, на український культурний фонд. У разі перемоги - буде фінансування з державного бюджету.

Треба громаді і керівництву ОТГ написати такий проект і подати на фінансування. З обласного бюджету на жаль, не можливо виділити таку суму бо надходження до обласного бюджету дуже куценкі і ми тільки закриваємо дірки. Тільки варіант - державне фінансування, - каже Світлана Богатирчук - Кривко.

Клеванська ОТГ два роки тому подавала проект до кабінету міністрів по підтримці туристичного напрямку. Але не виграли. Кажуть, власними коштами не можуть довести замок до ладу. Але прийняти його на баланс - готові.

Якби він перейшов у власність селищної ради то ми могли б витрачати кошти на охорону. Ми підписали меморандум про співпрацю з нашими друзями з Польщі, вони запропонували нам разом з ними взяти участь в одному проекті. Вони взяли всі вихідні дані і наразі ми чекаємо на позитивне рішення, - розповідає заступник голови Клеванської селищної ради Володимир Мокляк.

До слова, клеванський замок обвитий легендами. Кажуть, у його стінах замурована пара закоханих. Дівчина відмовила князю Чарторийському, тому він наказав замурувати її, разом з коханим. Дехто вважає, дане місце символом вірності. Забувати історію, кажуть місцеві, не варто.

Читайте також: архітектурні дива Кореччини: як місто на Рівне нщині приваблює туристів

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber