На Рівненщині закрили лікарню. А саме терапевтичне відділення у селі Великі Межирічі, що у Корецькому районі. Воно обслуговувало майже 15 сіл і 8 тисяч пацієнтів. Вчора працівникам повідомили, що вони звільнені. А відділення оптимізовують. Керівництво Корецької районної лікарні такий крок називає вимушеним. Мовляв, не має грошей на утримання. Місцеві мешканці обурені. Кажуть, їх прирікають на смерть. Погрожують перекрити дорогу.

У нас такий кусочок остався больниці - і ту вони хочуть закрити. То ми вже тут каліками залишимось!Як я буду у той корець чи гощу їздити на 1500 тисячі?, - говорить Галина Довмат.

Близько сотні місцевих мешканців зібрались під стінами терапевтичного відділення у селі Великі Межирічі. Люди вимагають не скорочувати лікарню.

Кожного місяця треба 5-6 капельниць прийняти - і куди їхати зараз. 2. У нас молодий лікар, вона згідна тут працювати. Це так про спеціалістів дбають?

Пацієнтів сьогодні у відділенні лікарні вже не обслуговують Медперсонал звільнений від учорашнього дня.

Я  кухаром тут працювала 33 роки, вчора розрахували. Мені лишилось 2 роки до пенсії - куди мені йти?

У терапевтичному відділенні було 10-ро працівників, медсестри, санітарки та кухарі. Лікар приїжджала два рази на тиждень із районного центру. У більшості випадків тут надавали допомогу людям похилого віку. Працював постійно і цілодобовий стаціонар.

8 - 9 людей було на стаціонарі постійно, 4 ночували, їли і йшли додому. Пішли витрати, витрати пішли не тільки через нашу лікарню, а загалом, але вирішили нас скоротити бо ми далеко і будемо мовчати, - каже старша медсестра відділення Наталія Онищук.

Відділення обслуговувало майже 15 сіл і 8 тисяч пацієнтів. Цьогоріч тут лежало 360 людей. Після скорочення, їм доведеться доїжджати у районні центри - Гощу або Корець.

Нам треба щоб було цілодобове відділення бо у нас немає прямого транспортного сполучення з Корцем - ми доїжджаємо до Федорівки, там сходимо пересідаємо, тому нам простіше у Гощу. Так і було - захворів, їдеш туди, тобі випусують лікування сюди приїжджаєш і тут лягаєш у лікарню по місцю проживання і лікуєшся, - розповідає голова Великомежиріцької сільської ради Оксана Слободенюк.

Головний лікар Корецької районної лікарні, ситуацію пояснює просто - не має грошей на утримання відділення у Межирічах. Мовляв, ще з липня колектив був повідомлений про оптимізацію.

Оптимізація проходить по районній лікарні усій і також по терапевтичному відділенні №2 у зв'язку з обмеженим фінансування бо медсубвенції як такої у 2019 році - не буде.

І додає у приміщення терапевтичного відділення тепер буде ПМСД. Там люди зможуть отримувати лікування, щоправда лише на денному стаціонарі, цілодобового вже не буде. Деякі працівники залишаться там працювати, іншім пропонують переходити у районну лікарню. У Корецькій районній раді ситуацію не прокоментували. Голів та заступників не було на місці. На дзвінки не відповідали. В обласному управлінні охорони здоров'я, в ситуації обіцяють розібратись.

Ми для того щоб зрозуміти чи вірно чи не вірно проведено закриття цієї лікарні....все буде залежати від результатів нашої перевірки, - каже заступник начальника обласного управління охорони здоров'я Олег Вівсянник.

Колись у Великих Межирічах була повноцінна лікарня з кількома корпусами. Тепер лишилось лише амбулаторія, швидка і терапевтичне відділення. Місцеві бояться, що тепер на нього чекає доля сусіднього приміщення, яке вже багато років стоїть пусткою і занепадає.

Закрили його і от будь ласка, ще й таке буде з цим....ну от навіщо таке робити - навіщо!

Люди кажуть, готові перекрити міжнародну трасу Київ-Чоп , якщо їх не почують. 

Дивіться також: робили - не доробили: коли будуть гроші на ремонт дороги у Корецькому районі?

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber