14 жовтня православна церква відзначає велике свято - Покрови Пресвятої Богородиці. Традиційна випічка на Покрову - сімейний святковий хліб - Покровський коровай. Приготувати його не складно, тому дізнайтеся рецепт Покровського короваю.

 Свято Покрови завжди шанувалося в українських сім'я, а господині поспішали пригостити домашніх різноманітними частуваннями. Перш за все на столі 14 жовтня мають бути млинці - символ сонця, благодаті і достатку. Свято Покрови в усі часи відзначали розмашисто, не шкодували частувань, подавали закуски і м'ясні страви. Головною випічкою свята завжди був домашній святковий хліб - Покровський коровай. Можна спекти коровай без начинки, а можна з тушкованою капустою і яйцем.

Читайте також: Свято Покрови Пресвятої Богородиці: традиції і заборони свята

Для приготування тіста вам знадобиться:
 
1 п. сухих дріжджів
 
По 1 ч.л. солі і цукру
 
1 стакан молока
 
1,5-2 кг борошна
 
1 столова ложка рослинного масла
 
100 г м'якого вершкового масла
 
1\2 склянки сметани
 
Для начинки вам знадобиться:
 
1\2 капустини
 
1 морква
 
1 цибулина
 
1 столова ложка лимонного соку
 
пучок кропу
 
3-4 варених яйця
 
Приготування
 
1. З усіх інгредієнтів замісити дріжджове тісто - сухі дріжджі додавати безпосередньо в борошно - і поставити підходити в тепле місце приблизно на 2 години.
 
2. Капусту тонко порубати, моркву натерти на тертці, цибулю нарізати. Пасерувати капусту з морквою і цибулею 10 хвилин на рослинній олії, додати 1 столову ложку лимонного соку, посолити і поперчити за смаком, додати дрібку цукру, кілька ложок води і тушкувати під кришкою ще 10 хвилин. До капусти додати дрібно порізані варені яйця.
 
3. Коли тісто підійде, розділити його на 2 частини. Одну частину помістити на дно форми для випікання з глибокими краями, зробивши високі бортики з тіста.
 
4. Другою частиною тіста прикрасьте коровай за своїм бажанням. Найпростіший спосіб розділити тісто на смуги і викласти їх зверху решіточкою хрест-навхрест.
 
5. Пиріг помажте збитим яєчним білком, дайте пирогу постояти 10-15 хвилин і поставте в розігріту до 180 градусів духовку. Випікайте 30-40 хвилин і запрошуйте рідних до столу.