Якщо лімфа і кров не течуть належним чином, вони мають тенденцію до застою. Система забивається, працює не так ефективно, як треба для підтримки здорового стану організму. Подібно крові лімфа грає важливу роль в життєдіяльності тіла. Тому їх застою важливо запобігати, особливо, при малорухливому способі життя.

У цьому допоможуть наступні 5 правил 

Відпочинок в сауні

Цілеспрямоване потіння - це ідеальний варіант для лімфатичного потоку. Сауна сприяє поліпшенню кровопостачання всіх тканин, активації лімфатичної системи. Ефективність впливу сауни можна підвищити холодним душем після парилки. Шкіра розтягується, очищаються лімфатичні шляхи.

Лімфодренаж (в спеціалізованому центрі)

Напевно, найефективніший «пасивний» спосіб активації лімфи для людей, які ведуть малорухливий спосіб життя, - це лімфодренаж. Його проведення довірте досвідченому масажисту, який може розпізнати «вимоги» вашої лімфатичної системи. Ручний лімфодренаж забезпечує індивідуальний цілеспрямований вплив на потік лімфи.

Вправи 

При проблемах з лімфотоком і кровотоком не можна покладатися тільки на масаж. Доцільно звернути увагу на спеціальні вправи (попередньо порадившись з лікарем). Фізична активність зміцнює м'язи, що підтримують потік лімфи. Самі підходящі заняття - аеробіка, зокрема, плавання (лімфа і кров краще переміщаються в горизонтальному положенні). Хороший ефект надає йога.

Харчування 

Раціон харчування - це невід'ємна частина запобігання та усунення розладів кровообігу, набряклості лімфатичних вузлів і кінцівок, викликаних порушенням лімфотоку. Незважаючи на важливість, цей фактор часто недооцінюється.

Рекомендована їжа:

Овочі - свіжі, приготовані на пару, варені (морква, спаржа, селера, петрушка, цибуля, часник, імбир, капуста).
Калій (риба, цвітна капуста, брокколі, банани).

Кальцій (горіхи, цвітна капуста, морква, шпинат, цибуля-порей, сочевиця, нут, кунжут, гарбузове насіння, боби, листові овочі, соєві продукти).

Клітковина (бобові, рис, капуста, морквяний сік, гречка).

Чай (трав'яний, зелений, білий), свіжі соки.