Хтось із домочадців випадково посадив пляму на шпалерах чи ваш малюк розмалював стіну фломастерами? Не засмучуйтеся, адже є декілька простих способів це виправити.

 Підготовка перед чищенням

В першу чергу важливо точно з'ясувати тип шпалер: наприклад, чистка паперових або флізелінових шпалер дуже відрізняється від оновлення покриття на вініловій основі.
 
Як дізнатися, можна чи не можна застосовувати той чи інший засіб для чищення та взагалі чистити їх водою?
Виберіть невелику ділянку на стіні, яку не видно неозброєним оком (наприклад, за кріслом або диваном), протріть її губкою, змоченою в мильному розчині (можна додати спеціальний розчин або просто шампунь ). Якщо після такого впливу малюнок на шпалерах залишився, їх можна мити. Залишилося тільки визначитися, чим саме - в залежності від ступеня забруднення і делікатності покриття на стінах.

1. Миючі засоби
 
Найшвидший спосіб очистити шпалери від забруднень. Але є одне "АЛЕ" - він не підходить для паперових шпалер - тільки для флізелінових або вінілових. Перед миттям протріть поверхню сухою серветкою, а потім - губкою, змоченою в мильному розчині. Готово? Тепер мокру ділянку шпалер промокніть волого поглинаючими серветками - так ви приберете надлишок вологи.
 
 
2. Гумка (ластик) або меламінова губка
 
Часто на світлих шпалерах залишаються відбитки від пальців, сліди від олівця або дрібні забруднення. Наш вихід - звичайний канцелярський ластик. Якщо потрібна "артилерія", прийде на виручку в боротьбі з плямами меламінова губка: вона видаляє навіть сліди маркерів і чорнила. Тільки не забудьте, що така губка - сильний абразив і може "зняти" малюнок з шпалер. Не ризикуйте - спробуйте спочатку на "невидній" ділянці.
 
3. Хлібний м'якуш
 
Цей спосіб прийшов ще з часів наших бабусь, тобто в ті часи, коли шпалери були тільки паперовими. Що потрібно робити? Відокремити від хліба шматочок м'якушки і притиснути його до плями на шпалерах на пару хвилин. У підсумку - клейковина з хліба вбере бруд. Якщо з першого разу прибрати пляму не вийшло, прикладайте м'якуш кілька разів.
 
4. Бензин із зубним порошком
 
Цей метод теж прийшов з минулого століття, проте він підходить для всіх видів шпалер. Причому очищає навіть застарілі плями! Змішайте трохи бензину з зубним порошком до консистенції кашки, нанесіть її на пляму, дочекайтеся, коли висохне, і витріть залишки м'якою губкою.
 
 
5. Медичний спирт
 
Сліди від кулькових ручок, фломастерів, а також - від кави і чаю - зникнуть, якщо ви потрете їх тканиною (а краще ватою), змоченою в спирті.
 
6. Сода, крохмаль, дитяча присипка
 
Жирну або брудну пляму на флізелінових шпалерах зніме суміш з води і крохмалю (або соди). Змішайте воду і соду, нанесіть суміш на пляму, дайте їй висохнути, а в кінці промийте це місце теплою чистою водою. Пляму на паперових шпалерах спробуйте обробити сухою  дитячою присипкою (або тальком) і залиште на деякий час. Готово!