Знову екологічна катастрофа. В одному з сіл Рівненського району, люди потерпають від сусідства із заводом. Останній мовляв, забруднює повітря і здійснює викиди. У господарствах селян, білим нальотом покрита вся городина та дерева у саду. Кажуть, не можливо й гуляти на вулиці. Так триває вже рік. Людям увірвався терпець і вони вийшли з плакатами на протест.

У господарстві Марії Павлюк - городина ніби у снігу. Все покрилось білим нальотом.

На яблуках, на грушах на малині. У вас дуже гарний врожай! Дуже гарний, але школа, що його не можемо використати не ми не люди.

Жінка бідкається, майже всю городину їсти не можна. Адже на неї щодня осідаєб ілий порошок. Людям увірвався терпець. Вийшли на протест. З плакатами. Жителі села Нова Любомирка нарікають на роботу вапняно - силікатного підприємства, яке знаходиться поблизу житлових будинків. Останнє виробляє вапно. Через викиди, воно розлітається навкруги. У ньому дахи будинків, дерева, автомобілі і навіть люди.

Мій внук прийшов зі школи, каже баб, що зима, бо я весь білий. Вапна летить. Забрала вчителька їх у клас і фізкультуру не проводили. Приходить увесь білий, жикет все, - каже жителька села Нова Любомирка Ніна.

Нестерпно стало останній рік, кажуть люди. Мізкують, на підприємстві не працюють фільтри.

Все біле, городина біла, форточку відкриєш - немає чим дихати. Все йде у хату. Раніше ми працювали на силікатному. Такої пилюки не було. А зараз мабуть фільтри не працюють.

Голова Олександрійської ОТГ, каже просив керівництво підприємства встановити фільтра, але віз і нині там. У село прибули представники контролюючих органів. Кажуть, дозвіл на викиди вапняно - силікатний завод має. Видали його минулоріч.

Силікатний має дозвіл. Щоб його отримати - треба мати певні погодження. Видали на силікатний у 2018 році. Дозвіл видається на 10 років. Там звичайно є фільтри, але чи вони їх правильно використовують, ми сказати не можемо, - розповідає заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів Рівне нської ОДА Анатолій Шавурський.

Вапняно - силікатний завод працює у селі з 1969 року. Його юрист Сергій Веремчук каже, у них завжди все було у межах норми. На території села ще є чотири асфальтних заводи. Тому нехай контролюючі органи перевіряють, хто саме здійснює забруднюючі викиди.

Керівник заводу до людей так і не вийшов. Мовляв, нарада. Нікого на територію підприємства не пустили. Юрист Сергій Веремчук, додав, що вони готові пустити контролюючі органи для перевірки на підприємстві. Але не сьогодні. А після всім погоджень і домовленостей.

Надходили звернення громадян. Згідно закону, ми направили звернення для погодження до центрального органу виконавчої влади. І коли отримаємо погодження то тоді зможемо провести перевірку і заміри, - говорить державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу Наталія Мельник.

Селяни не думають здаватись. Обіцяють скаржитись Президенту України. А також перекривати дорогу, якщо над ними не перестануть здійснювати екологічний геноцид
 

Читайте також: "Ні екоциду": у Клевані пікетують проти роботи підприємства (ФОТО)

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber