Рівненщину атакує гусінь. А все через нашестя американського білого метелика. Він відкладає лічинки, з яких з'являється гусінь. Найбільше від неї стаждають шовковиця, клени та плодові дерева. У кількох районах Рівненщини вже запроваджений карантинний режим. Люди б'ють на сполох. Мовляв, гусінь об'їдає все навколо.

Селище Гоща. Ці кадри зафільмовані ще у червні цього року. У павутинні плодові дерева та кущі. Люди скаржились, мовляв все гине.

Як павутина обсновує, кажуть, як ввечері сів сюди цей метелик то вже вранці на ньому є гусінь, - розповідає жителька Гощі Надія.

Така проблема була і залишається майже у всіх мешканців Гощі. Метелик стрімко поширюється по деревах. Через лічені дні - з'являється гусінь.

Гусінь розповсюдилась по всьому дереву, і вже по всьому дворі. І далі шкодить усім деревам, - каже пані Вікторія.

Гусінь поширилась і у місті Сарни. У соціальних мережах місцеві мешканці розмістили вражаючі фото та відео. Дерева у павутинні, гусінь лазить по стінах будинків, деревах, парканах.

Уражені від американського метелика, вже й деякі дерева у Рівному. Він поширився в області минулого року. Перенісся сюди з інших областей. Цьогоріч небезпечний шкідник поширився вже на 12- ти гектарах у Рівне нській області. Спершу проявився у травні місяці. Потім у серпні.

Перше покоління відклало яйця, вони дуже плодючі, до 2 500 яєць самка відкладає, вони розмножились і друге покоління почалось. Були сприятливі погодні умови і вони відродилась у великій чисельності. У серпні друге покоління. Люди масово почали звертатись. Був запроваджений карантинний режим і у серпні місяці, - розповіла завідувач відділу фітосанітарного аналізу ДУ "Рівне нська фітолабораторія" Іванна Білан.

Карантинний режим запроваджений у Гощанському, Сарненському та Здолбунівському районах. Гусінь від білого метелика, найбільше вражає шовковицю, клен, яблуні, груші, черешню, загалом до 250 - ти видів рослин. Виявлені гнізда шкідника, необхідно зрізати і спалити разом з гусеницями або ж піддавати хімічній обробці.

Знищувати найкраще травень - червень місяць - перше покоління. Метелик відкладає на листок до 2 000 яєць. Зразу личинки як виведуться то вони знаходяться у невеликому коконі, обвиті у павутині, тому цю павутину краще зняти маленьку ніж потім всі ці шкідники 2500 розповзуться по всьому дереву і тоді вже треба буде знищувати все дерево, - каже заступник начальника управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Рівне нській області Олександр Столярець.

Наступного року площі поширення метелика - можуть збільшитись, прогнозують фахівці. Адже лялечки гусені благополучно зимують у корі дерев. Гинуть лише при сильному морозі. Тому фахівці вже просять власників присадибних ділянок - звертати увагу на свої дерева і при потребі піддавати їх хімічній обробці.  

Читайте також: тихий екологічний геноцид: жителі селища Клевань вийшли на протест

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber